Hospiceleder efterspørger lovændring, så pårørende på plejeorlov ikke skal tvinges tilbage på arbejde, når en døende bliver indlagt på hospice.

Pårørende på plejeorlov skal tilbage på arbejde, når den døende bliver indlagt på hospice. Så gælder plejeorloven nemlig ikke længere, Men det skal der laves om på, mener både en hospice-leder og Kræftens Bekæmpelse, skriver Jyllands-Posten.

Dagen inden John Henriksens hustru døde på Hospice Djursland, blev han ringet op af kommunen, der sagde, at han straks skulle møde på arbejde. John Henriksen havde eller taget plejeorlov for at tage sig af, og være sammen med, sin kone, der var døende af kræft. Men hun blev indlagt på hospice i den sidste tid, og så ophører plejeorloven.

»Da vi kom, antydede personalet meget omsorgsfuldt, at der kunne blive problemer med min plejeorlov, men det var så svær en tid, at jeg valgte mere eller mindre at overhøre det. Jeg havde jo ligesom vigtigere ting om ørerne,« siger han til Jyllands-Posten.

Men John Henriksen blev altså ringet op af Aarhus Kommune, der bad ham om straks at vende tilbage til sit arbejde. I hans tilfælde gik en forstående chef med til en sygemelding indtil efter begravelsen var overstået.

Lederen af Hospice Djursland, Dorit Simonsen, kender udmærket til problematikken, som flere gange har været oppe i en gruppe med andre hospiceledere.

»Jeg taler på vegne af alle 18 hospicer i Danmark, når jeg angriber den fuldstændigt utilstedelige behandling af de pårørende. Plejeorlov er jo bevilget - ikke for at agere hjemmehjælpere, men for støtte nærvær og omsorg, og det har man altså behov for også i de sidste døgn,« siger hun til Jyllands-Posten.

Kræftens Bekæmpelse mener, at kommunerne administrerer loven alt for restriktivt, og at lovgivningen i det hele taget ikke tager højde for, at flere og flere danskere ender deres dage på et hospice.

Socialminister Manu Sareen vil ikke kommentere den konkrete sag, men i et skriftligt svar til Jyllands-Posten skriver han, at han gerne vil se på om der kan gøres mere for dem, der står i samme ulykkelige situation som John Henriksen.

»Jeg har bedt mit ministerium om at se på, om reglerne opfylder de behov, som familierne har, og samtidig tage en snak med Kommunernes Landsforening om, hvordan de oplever reglerne«.