I september sidste år udkom en ny bog om mysteriet på den 25 år gamle mordbrand på Scandinavian Star. BT bragte i den forbindelse interview med en af passagererne ombord på færgen. Herunder kan du læse interviewet:

Der er gået 25 år. Alligevel har Mike Axdal et ritual, der gentager sig, hver gang han er på kirkegården i den sydsjællandske by Vemmelev.Et ritual, hvor han højt fortæller sin far og sin bror, at han stadig kæmper videre for dem. Kæmper for retfærdigheden. Og når han den 17. oktober, hvor hans bror Tonni ville have fyldt 57 år, igen står foran familiegravstenen, gentager han det. For kampen er blevet hans livs kald.

»Nogle må gøre det. Der er mange overlevende og pårørende, der har givet op, og nogle har taget deres eget liv på grund af den kamp. Men jeg vil ikke tabe på den konto.Jeg kæmper for dem og for min egen familie,« siger Mike Axdal, der selv er en af de overlevende fra katastrofen.Hans kamp udspiller sig i dét, der i en ny bog kaldes ' Skandinaviens største kriminalgåde'.Mordbranden på Scandinavian Star den 7. april 1990, der kostede 158 mennesker livet. Heriblandt altså Mike Axdals bror og far.

Tvivlsomme metoder

Ligesom han selv har gjort i et kvart århundrede, stiller bogen 'skarpt på dubiøse forretningsmetoder med links til tvivlsomme forretningsfolk, skattespekulation og elendige sikkerhedsforhold'.Og det glæder Mike Axdal, at der nu igen bliver kastet nyt lys over og skabt fornyet interesse for den gamle sag, som han aldrig selv har sluppet, og hvor hans egen dynge af sagsdokumenter er på omkring 100.000 sider.

»Min drivkraft er retssikkerhed. Og så dét, at jeg selv har været ombord, at jeg selv er en af dem, der har reddet mig ud af skibet, at jeg har mistet en far og en bror, at jeg har oplevet og hørt skrigene.Børnenes skrig, forældrenes skrig. Hvem skal kæmpe retfærdighed for dem,« spørger Mike Axdal.

Brand på færgen Scandinavian Star 7. april 1990.
Brand på færgen Scandinavian Star 7. april 1990. Foto: Claus Bjørn Larsen
Vis mere

»Jeg skammer mig over, at vi har et system, der går rundt med skyklapper på, og ikke vil indse, at opklaringen ligger lige foran fødderne på dem. Jeg har beviserne på, at ejerskabet og ansvaret for ulykken er forkert placeret. Men myndighederne nedtoner beviserne og nægter at gå ind i sagen igen.«

Sammen med sin far Henning og broderen Tonni var Mike Axdal hyret som håndværkere ombord på Scandinavian Star, hvor de delte kahyt. Natten til 7. april 1990 sov de trygt, da Mike Axdal blev vækket af lugten af røg og af skrig. Og det er de billeder, der stadig udspiller sig alt for levende for ham.

»Det ene øjeblik føler du glæde over at være sammen med din familie. Det næste vågner du op, og det hele er bare et helvede, hvor du skal kæmpe for dit liv. Jeg husker, hvordan jeg kravler ud i gangen, hvor der er ild, og hvor jeg tror, at jeg har kontakt med min familie. Og det har jeg måske også haftdet første stykke af vejen. Men så kom vi væk fra hinanden. Skæbnen vil at min far farer ned i den ene ende af gangen, hvor han bliver fanget i en dynge af mennesker i en blind korridor.Og min bror forvilder sig ind i en anden kahyt, hvor han bliver fundet på et badeværelse,« fortæller han.

Her ses det brændende skib, Scandinavian Star
Her ses det brændende skib, Scandinavian Star Foto: CLAUS BJØRN LARSEN
Vis mere

»Jeg er åbenbart den, der er mest heldig, for jeg når en nødudgangsdør. Men på min vej kravlede jeg over livløse mennesker og hørte alle de skrig fra børn, der kaldte på deres forældre, forældre der skreg på deres børn. Lyden af de skrig kommer jeg aldrig til at slippe. Retfærdighed eller ej, personlig forløsning eller ej, så vil lyden altid sidde i mig.«


SAGEN KORT:

Mindst to brande opstod på Scandinavian Star. Der var sandsynligvis tale om påsatte brande.Sikkerheden om bord blev stærkt kritiseret.Pårørende til ofrene samt en norsk efterforskningsgruppe mener, at branden var forsøg på forsikringssvindel.I Norge gennemgår en undersøgelseskommission igen sagen. De danske myndigheder mener derimod, at den er opklaret.