Han har overlevet en koncentrationslejr, skabt en formue som ejendomsspekulant og derefter tabt det meste. Og så har han ladet sig skille fra sin kone blot for at slippe for at betale sin milliongæld. Her er historien om den kontroversielle danske advokat Harry Rosenberg, der anklages for massiv skattesnyd for millioner i sagen om Panama-dokumenterne.

Egentlig er historien et eventyr værdigt. Historien om den lille jødiske dreng, der overlever en koncentrationslejrs grusomheder, hvorefter han ender som succesfuld mangemillionær.

Og en del af fortællingen om den kontroversielle danske advokat Harry Rosenberg er da også som taget ud af en bestseller. Lige ind til filmen knækker og Harry Rosenberg går konkurs, går under jorden og laver en finte for at slippe for at betale sin gæld.

Men historien om Harry Rosenberg begynder et helt andet sted. Nemlig i en båd mellem Gilleleje og Sverige under anden verdenskrig, hvor den kun fem-årig jødiske dreng oplevede et frygteligt mareridt. Familie og en gruppe andre danske jøder forsøgte at flygte til Sverige i en lille fiskerbåd, men en tysk patruljebåd opdagede gruppen, hvorefter de danske jøder blev sendt til koncentrationslejren Theresienstadt i Tyskland.

Lille Harry Rosenberg overlevede de frygtelige forhold. Og vel hjemme i Danmark endte han med at uddanne sig til advokat og fik siden stor succes på det københavnske ejendomsmarked. Op gennem firserne og begyndelsen af halvfemserne var han så velhavende, at han kunne foretage store ejendomsinvesteringer, blandt andet købte han sammen med nogle partnere det københavnske stormagasin Illum for over en halv milliard kroner ifølge en artikel i Jyllands-Posten i 2002.

Men så går det galt i eventyret om den lille Harry, der arbejdede sig op til toppen. For pludselig var den glansfulde karriere ikke helt så glansfuld længere. Et krakket ejendomsmarked i begyndelsen af halvfemserne og nogle ejendomsinvesteringer, der slog fejl, førte til gevaldige ridser i Harry Rosenbergs omdømme.

Harry Rosenberg endte med at gå konkurs og fik en trecifret milliongæld til flere banker. Samtidig mistede han også sin advokatbestalling.

Selv om konkursen efterlod ham med en kæmpegæld til Sydbank og Aktivbanken, så lykkedes det ikke bankerne i første omgang at få pengene af den fallerede spekulant. Harry Rosenberg overførte nemlig sine værdier til sin kone, hvorefter parret lod sig skille fra, så ’hendes’ værdier ikke kunne blive taget i forbindelse med konkursen. Derefter stak han af til Storbritannien, hvorefter Sydbanks advokater måtte efterlyse ham gennem Statstidende.

Men Harry Rosenberg blev i Storbritannien – lige ind til han som en anden fugl Føniks rejse sig fra asken efter årtusindeskiftet. Nogle heldige investeringer gjorde, at hans kone, Annette Rosenbergs, aktier blev meget værdifulde, og parret fik ifølge Jyllands-Posten skabt så stor en formue, at Harry Rosernberg kunne betale sine danske kreditorer og derefter vende hjem til Danmark igen.

»Det er rigtigt, at jeg atter er blevet gift med min kone. Hvis man følger med i Statstidende og lægger to og to sammen, så kan jeg jo kun få min bestalling tilbage, hvis jeg ikke skylder penge,« sagde Harry Rosenberg til Berlingske Tidende i år 2000.

Han fik sin advokatbestalling tilbage, og derefter lykkedes det ham at stable et nyt erhvervseventyr på benene, da han deltog i skabelsen af Danmarks største børsnoterede vindparkselskab, Greentech.

I forbindelse med sin genindtræden på den danske erhvervsscene fortalte han dog i 2002 til Jyllands-Posten, hvorfor han ikke havde tænkt sig at bedrive tiden med risikofyldte satsninger på et ejendomsmarked. I stedet ville han i højere grad bruge tiden på sine syv børnebørn og på sit sommerhus i Hornbæk.

»Nu har jeg hele mit liv gamblet, og vi har haft nedture og opture. Så på et tidspunkt er det nok. Det er derfor vi kun er en passiv investor i selskabet. Jeg har en stor familie, og den vil man gerne være sammen med i de sidste år, man lever,« lød det fra  Harry Rosenberg, der så sin genvundne advokatbestalling som en personlig sejr:

»Det er sådan psykologisk og personligt vigtigt for mig at vise omverdenen, at jeg kan igen, selv om jeg ikke spinder guld på advokatforretningen,« sagde Harry Rosenberg til Jyllands-Posten dengang.

Harry Rosenbergs genopståen som dansk erhvervsmand bragte ham frem til finanskrisen i ’fint’ selskab – nemlig i den såkaldte milliardærklub. Han investerede blandt andet i højrisikable aktier i selskabet Cel Sci Corp, der udvikler kræftmedicin. Blandt de andre investorer var den tidligere it-milliardær Erik Damgaard, rigmanden Finn Helmer samt de kontroversielle erhvervsmænd Aldo Petersen, Ole Abildgaard, Mark Szigethy samt Peter Forchhammer. Det skrev Berlingske tidende i 2007.

Efter finanskrisen gik det dog den aldrende erhvervsmand knap så godt. I en artikel i Berlingske blev det beskrevet, hvordan Harry Rosenberg og hustruens selskab gav underskud. Desuden fremgik det af regnskaberne, at selskabet havde ydet et ulovligt lån til selskabets ejer, Harry Rosenbergs nu afdøde hustru, Anette Borg Rosenberg.


Derefter blev Harry Rosenberg indblandet i en straffesag om Capinordic i 2015, hvor det blandt andet blev afsløret, at der var blevet udlånt penge til Harry Rosenberg til ublu renter. Rosenberg og hans kone fik på et tidspunkt et lån på fem millioner kroner, men skulle efter kort tid betale 8,5 millioner kroner tilbage.

Siden er det meget lidt, som omverdenen har hørt til Harry Rosenberg. Lige indtil søndag aften, hvor DR kunne afsløre, hvordan Harry Rosenberg tilsyneladende har snydt skattevæsenet for et stort millionbeløb ved at sende millioner i skattely. Det skete i dokumentaren om de lækkede dokumenter fra skattelyet Panama, der afslørede, hvordan en række statsledere og rigmænd har sendt formuer i skattely  på blandt andet Seychellerne årevis.

Ifølge DR har Harry Rosenberg snydt skattevæsenet for 31 millioner. Det skete ved en teknisk manøvre, hvor hans danske Selskab ’Aps KBUS 8 nr. 2051’, hvor direktøren var hans kone, i 2009 solgte et datterselskab til et selskab kontrolleret af Harry Rosenberg i Panama for én million kroner. Selskabet var dog ifølge eksperter hele 32 millioner værd, hvilket altså resulterede i, at rigmanden kunne sende 31 millioner kroner i skattely.

Lektor i skatteret ved Aalborg Universitet, Thomas Rønfeldt, finder metoden kritisabel:

»Når nu konen sælger til manden, så er der interessefællesskab mellem de to parter, der handler med hinanden. Den frihed til at handle til de værdier, man synes, man vil handle til bliver sat til lidt ud af kraft,« siger han i DR-dokumentaren.

I forbindelse Harry Rosenbergs 70 års fødselsdag fremgik det af en fødselsdagsomtale i Berlingske, at erhvervsmanden ingen planer havde om at gå på pension. Og godt for det. For fred for offentligheden får den kontroversielle forretningsmand næppe den næste tid efter afsløringen af Panama-lækagen.

Den kæmpe skattelæk er nemlig en af verdens største lækage-sager og indeholder ikke færre end 11,5 millioner dokumenter. Bag afsløringerne står det internationale netværk af journalister ICIJ, som sammen med den tyske avis Süddeutsche Zeitung og mere end 100 andre medier fra hele verden - i Danmark er det Danmarks Radio og Politiken - har haft adgang til et kæmpe skattelæk.