Efter tv-værten Line Baun Danielsens hund Gumle blev angrebet og skambidt af en hund af racen Thai Ridgeback mandag, har episoden skabt stor debat på Facebook, fordi tv-værten først tøvede med at anmelde episoden til politiet. 

Line Baun Danielsen var i tvivl, da hendes beslutning kan få afgørende betydning for overfaldshundens fremtidige skæbne. Et døgn efter overfaldet har nyhedsværten imidlertid valgt at anmelde episoden til politiet.

Men faktisk er det slet ikke sikkert, at politianmeldelsen af episoden vil føre til en direkte aflivning af overfaldshunden. Det sikrer hundeloven, fortæller Anne Orholt, der er kommunikationsmedarbejder hos Danmarks største organisation for hundeejere, Dansk Kennel Klub.

Læs også:

Den danske hundelov har til formål at sikre den rette balance mellem hensynet til de danske hundeejere og hensynet til de danskere, der er bange for unge. I 2014 blev loven revideret, således at alle hundeejere har krav på en hundesagkyndig vurdering af hunden i sager om skambid, forklarer Anne Orholt.

Under den hundesagkyndige vurdering bliver hundens skader vurderet, ligesom der også bliver lavet en grundig vurdering af de omstændigheder, hvorunder hunden blev bidt. Derudover bliver overfaldshundens adfærd og temperament tillige vurderet af en dyrlæge.

»Det er dyrlægen, som vurderer, om der er behov for at se nærmere på gerningshunden, eller om selve beskrivelsen af situationen kan danne grundlag for beslutningen. Vurderer dyrlægen, at det er en farlig hund, anbefaler denne sandsynligvis politiet, at den bliver aflivet,« fortæller Anne Orholt.

Læs også:

Såfremt dyrlægen ikke vurderer, at hunden skal aflives, kan politiet i stedet pålægge hundens ejer et påbud, der forpligter hundens ejer at føre hunden i en maksimal to meter fast line, ligesom hunden også skal være iført en forsvarlig lukket mundkurv.

Det samme er tilfældet, hvis du ejer en af de 13 forbudte hunderacer, som er født, før hundeloven blev indført i 2010, fortæller Anne Orholt.

Læs også:

Hundeloven foreskriver desuden, at man som hundeejer træffer de foranstaltninger, der skal til for at forebygge, at hunden hverken forvolder skade på mennesker eller andre hunde. Det er derfor altid hundens ejer, der i sidste ende har ansvaret for hundens adfærd, påpeger Anne Orholt.

»Hunde skal føres i snor eller være ledsaget af en person, der har fuldt herredømme over hunden på offentlig gade og vej. Og Naturbeskyttelsesloven siger desuden, at din hund skal være i snor, når du færdes i naturen. Undtaget herfra er hundeskove og strande i vinterhalvåret,« forklarer Anne Orholt.