Her er et overblik over, hvilke store epidemier der har ramt verden de seneste årtier.

København: Uhyggelige billeder af nyfødte med meget små hoveder og hjerneskader har fået hele verden til at frygte zikavirusset, som særligt har ramt Syd- og Mellemamerika.

Mandag erklærede WHO zikavirus for en global trussel, men også andre epidemier har de seneste årtier skabt frygt i verden:

* I 2003 begyndte luftvejssygdommen sars at sprede sig i Asien. 12. marts 2003 udsendte WHO en global advarsel om, at sars udgjorde en sundhedstrussel, og 19. marts 2003 kom de første tilfælde i Europa og Nordamerika.

Sars endte med at slå 800 mennesker ihjel. De fleste var kinesere, mens ingen danskere blev ramt.

* I 2005 og 2006 hærgede fugleinfluenzaen, som først og fremmest tog livet af fugle, men som også kan smitte mennesker.

Dagligt kunne man i medierne følge virussets rejse fra Asien mod Europa, hvor fugle døde tættere og tættere på Danmarks grænser. Sygdommen kom til Danmark i marts 2006.

I januar 2007 sikrede Statens Serum Institut Danmark forkøbsret på vacciner nok til halvdelen af den danske befolkning i tilfælde af en global pandemi af fugleinfluenza. Men det blev der aldrig brug for.

Da sygdommen ikke smittede fra menneske til menneske, udviklede influenzaen sig ikke til en global epidemi. På verdensplan døde under 300 af fugleinfluenza.

* Svineinfluenzaen gjorde sit indtog i 2009. I Danmark vurderede Sundhedsstyrelsen dog, at sygdommen ikke var værre end en almindelig influenza. 30 danskere mistede livet til influenzaen, da den hærgede i 2009.

Virusset kostede til gengæld mange liv på verdensplan. I 2012 udgav en gruppe internationale forskere en rapport, der slog fast, at svineinfluenzaen i 2009 havde kostet 284.500 menneskeliv, hvilket var 15 gange højere, end man først havde antaget.

* Ebola blussede op i 2014 og ramte hovedsageligt Vestafrika. Ebola er en virussygdom med meget høj dødelighed.

Selv om de fleste døde er vestafrikanere, var der også vesterlændinge, som blev smittet i forbindelse med rejser til de ramte lande.

I august 2014 erklærede WHO ebolaepidemien i Vestafrika for en international nødsituation, og i foråret 2015 passerede dødstallet 10.000.

I januar 2016 blev Vestafrika erklæret ebolafri.

/ritzau/