En ordkrig er brudt ud på Facebook mellem komikeren Omar Marzouk og politikeren Naser Khader, efter Omar Marzouk søndag kritiserede et indslag i DR1's 'Året der gik 2015', som han selv medvirkede i.

Da 'Året der gik 2015' rullede over skærmen 2. juledag, var det blandt andet med et indslag om terrorangrebene i Paris og Danmark, hvor faderen til sikkerhedsvagten Dan Uzan, der blev dræbt foran synagogen i København, blev interviewet.

Efter interviewet, hvor den tydeligt påvirkede far fortalte om livet efter drabet på sønnen, fulgte et indslag, hvor en række muslimer begyndte med at sige: 'Jeg er muslim, men...'. En af disse var Omar Marzouk, der sagde:

»Jeg er muslim, men jeg bliver ikke fornærmet, hvis du tegner min profet.«

Indslaget affødte kritik af flere danskere - både muslimer og ikke-muslimer. Også Omar Marzouk kritiserede det på sin Facebook-profil søndag, hvor han lagde en video op, hvori han fortalte, at han ærgede sig over indslaget.

»Jeg er muslim, men plejer ikke at lave de her videooptagelser. Det var sgu ikke lige den kontekst, jeg regnede med at blive sat ind i DR. Det så ud som om, at jeg skulle undskylde noget, som jeg overhovedet ikke havde noget at gøre med på nogen som helst måde. Jeg behøver ikke at tage afstand fra noget, som jeg ikke havde noget med at gøre,« sagde han i videoen.

Artiklen fortsætter under videoen.

»Kæft hvor latterligt«

Men det skulle han ifølge politkeren Naser Khader ikke have gjort. For hvad er der galt i at tage afstand fra terror begået i Allahs navn, spørger han på sin Facebook-profil.

»Endnu en (Omar Marzouk) der tager afstand fra sig selv efter at have set reaktionerne - kæft hvor latterligt! Og hvad er der galt i at tage afstand fra terror begået i Allahs navn? Jeg mener, det er nødvendigt at fremtrædende muslimer tager stilling og afstand fra terror begået i islams navn uden diskussion og forbehold,« skriver han.

Artiklen fortsætter under opslaget.

Især mener Naser Khader, at netop de folk, der er aktive i debatterne og har en stemme i offentligheden, har pligt til at tage aktivt afstand fra sådanne handlinger.

»Men pt har de på de sociale medier mere travlt med at tage afstand fra dem, der opfordrer dem til at tage afstand, end bare at tage afstand - uden forbehold. Nogen kan så spørge, hvorfor vi muslimer er mere forpligtet til at tage afstand? Det er vi, fordi terroristerne helt konkret tager udgangspunkt i religiøse kilder,« skriver han blandt andet og fortsætter:

»Terrorhandlingen i Frankrig blev begået i islams navn, med henvisning til konkrete islamiske passager, det kan ingen komme udenom.«

»Kan gennemskue hans bullshit«

Den opsang har fået Omar Marzouk til tasterne på Facebook endnu engang, hvor han stærkt kritiserer Naser Khader.

»Naser Khader er ikke modig, det kan godt være, han kan blinde folk, som ikke ved bedre end det, men vi ret mange, som godt kan gennemskue hans bullshit. Han er en højrepolitiker, som fisker i rørte vande, og Naser er mere en del af problemet og bliver aldrig en del af løsningen,« skriver han.

Artiklen fortsætter under opslaget.

Brugerne på Facebook er splittede mellem at være enige eller uenige med Naser Khaders kritik. Flere mener dog også, at de to burde stoppe med at skændes.

»Hold nu op med det latterlige mundhuggeri! Det klæder jer helt vildt dårligt,« skriver en.

Omar Marzouk var ikke den eneste, der medvirkede i indslaget i DR1's 'Året der gik 2015', som efterfølgende kritiserede indslaget.

Også den politikeren Özlem Cekic fortalte til BT, at hun følte sig ydmyget over indslaget i programmet, der som tidligere nævnt kom efter et interview med Dan Uzans far.

»Hele stemningen i salen er så trykket, og så rejser vi os op efter indslagene og fortæller, at vi godt kan lide jul osv. Det var bare ydmygende,« sagde hun.

Samtidig forklarede hun, at der nærmest er gået sport i, at man som dansk muslim skal undskylde for de mest latterlige og åbenlyst groteske handlinger. Derfor ærgrer det hende også, at ordlyden var 'jeg er muslim, men...' og ikke 'jeg er muslim, og...'.

»Det er som om, at vi var en undtagelse. Altså at muslimer generelt er jødehadere, demokratihader og terrorsympatisører, MEN så sidder vi der en håndfuld og er undtagelser,« siger hun.

DR sendte efterfølgende en meddelelse ud om, at man ikke havde haft til hensigt at støde nogen med indslaget.