Alle tre konsulenter, som blev hyret og forgyldt udenom reglerne, er snart færdige i Rigspolitiet.

Endnu en konsulent, som i sin tid blevet hyret af den nu fyrede afdelingschef Bettina Jensen, er snart færdig i Rigspolitiet.
Ingen af de tre konsulenter, som var blevet hyret og forgyldt af den nu fyrede afdelingschef i Rigspolitiet Bettina Jensen, ikke længere opgaver for landets øverste politimyndighed.

Det kan BT i dag fortælle efter, at Rigspolitiet over for BT bekræfter, at det sidste ’hængeparti’ - Konsulentgruppen Strandgade - efter september 2017 ikke har flere opgaver fremadrettet.

Rigspolitiet har allerede stoppet samarbejdet med Christine Thorsen i marts måned i år, mens Mariann Færø havde sin sidste opgave for Rigspolitiet i 2015.

Konsulenterne er centrale i sagen om Bettina Jensen, som gennem flere år hyrede de tre konsulenter til blandt andet konsulentassistance og rekrutteringsydelser, uden at opgaverne kom i de lovpligtige udbud. I alt har de fået honorarer på mere end 50 millioner kroner siden 2011.

Derudover blev der i strid med reglerne udbetalt store million-honorarer i forskud, kontrakter var mangelfulde, ligesom der blev manipuleret med bogføringen af udgifterne til konsulenterne.

BT har talt med Thomas Østrup, der er økonomidirektør i Rigspolitiet, for at høre ham, om det er et tilfælde, at de tre konsulenter ikke længere arbejder for Rigspolitiet.

Vil kigge fremad

Til det siger han:

»Det eneste, jeg vil sige om det, er, at der ikke er indgået flere kontrakter med de tre konsulenter. Og nu kigger vi fremad.«

De pågældende konsulenter har nu arbejdet i seks år for politiet og kostet mere end 50 millioner kroner. Har de været for dyre?

»Jeg vil bare sige, at deres kontrakter er udløbet, og så ser vi fremad.«

Men har de været pengene værd?

»Det kan jeg ikke sige noget om på stående fod,« siger Thomas Østrup.

Afsløringerne begyndte at rulle i juni 2016, og siden har BT kunnet løfte sløret for flere detaljer i den spektakulære sag. Blandt andet, at Christine Thorsen fik udbetalt 2,6 millioner kroner i 2012, uden at hun arbejdede for pengene. Overbetalingen arbejdede hun først af i 2014 foranlediget af et besøg fra Rigsrevisionen, som påpegede, at den var gal med Rigspolitiets forudbetaling af konsulenter.

Mundtlige millionaftaler

Desuden har BT kunnet fortælle, at Bettina Jensen i 2013 og 2014 udbetalte mere end fire millioner kroner til Christine Thorsen alene på baggrund mundtlige aftaler, ligesom en studentermedhjælper hyret gennem Konsulentgruppen Strandgade kostede Rigspolitiet 113.400 kroner om måneden.

Mariann Færø
Mariann Færø Foto: Fra TV3 'Købmænd på første k
Vis mere

Bettina Jensen kender alle tre konsulenter fra sin tid i DR, hvor hun som blandt andet indkøbschef hyrede dem til lignende opgaver.

DR har efterfølgende erkendt, at Christine Thorsen blev hyret i strid med reglerne, idet opgaverne til hende ikke kom i udbud. Og det på trods af, at Christine Thorsen i 2007 gik direkte fra en chefstilling i DR til at blive hyret som konsulent samme sted af Bettina Jensen.

Sagen i Rigspolitiet kulminerede i marts i år, da en rapport bestilt af justitsminister Søren Pape Poulsen viste, at omgåelsen af udbudsreglerne ikke var enestående.

Fede år

Mindst 41 procent af de aftaler, som Rigspolitiet indgik med konsulenter 2015 og 2016, kom ikke i de lovpligtige udbud. Tallet kan dog være helt op til 62 procent, viste rapporten.

Christine Thorsen
Christine Thorsen Foto: Jan Jørgensen
Vis mere

Specielt perioden mellem 2011 og 2013 var fede år for Mariann Færø, Christine Thorsen og Konsulentgruppen Strandgade, der modtog honorarer på intet mindre end 43,3 millioner kroner.

Af puljen på 43,3 millioner kroner fik Konsulentgruppen Strandgade honorarer  23,3 millioner kroner.

BT har været i kontakt med Christian Behrens fra Konsulentgruppen Strandgade, der henviser til Rigspolitiet i sagen.

Hele Rigspolitiets brug af konsulenter kulegraves i øjeblikket af en ekstern revision. Deres arbejde forventes færdigt i december måned i år.