Østeuropæere yder mere end de nyder

Det kan godt være, at nogle østeuropæere kommer til at Danmark for at få del i de danske velfærdsgoder, men i det store regnestykke, så er østeuropæerne en økonomisk fordel.

Det konkluderer en række forskere ifølge Information på baggrund af nye tal fra Finansministeriet.

»Selv hvis nogle eventuelt måtte tage hertil kun for at modtage overførsler fra det offentlige, så er det samlet stadig en gevinst for den danske stat,« siger Bo Sandemann Rasmussen, der er professor i økonomi ved Aarhus Universitet, til Information.

»Deres motivation er at arbejde – ikke at få lukrative velfærdsydelser,« supplerer Dorte Sindbjerg Martinsen, der er professor på Center for Europæisk Politik ved Københavns Universitet, til avisen.

Forskerne understreger, at mange af østeuropæere, der kommer til Danmark, er i den erhvervsaktive alder og faglærte.

»Derfor er det ikke overraskende, at de netto bidrager positivt til den danske økonomi. Det har ikke så meget at gøre med deres nationalitet, men derimod deres alder og uddannelse,« siger velfærdsforsker ved Syddansk Universitet Jon Kvist.

Tallene fra Finansministeriet viser, at østeuropæere fra ti EU-lande i tre år fra 2009 til 2011 bidrog med mere i indkomstskatter, end de fik udbetalt i indkomstoverførsler.

I 2009 skæppede de 1,7 milliarder kroner i statskassen, som samtidig delte indkomstoverførsler for 0,6 milliard kroner ud til østeuropæerne, mens der i 2011 kom skatter ind for 2,2 milliarder kroner og var overførselsudgifter for 0,9 milliard kroner.