Obama vil vinde udlandets tillid efter NSA-skandale

Præsident Barack Obama indrømmede på pressemøde, at lækket af oplysninger fra den amerikanske efterretningstjeneste har skabt mistillid til USA.

USA: Præsident Barack Obama indrømmede fredag på et pressemøde, som markerede årets afslutning, at lækket af oplysninger fra den amerikanske efterretningstjeneste National Security Agency (NSA) har skadet forholdet mellem USA og landets partnere.

»Det er vigtigt, at tilliden genoprettes,« sagde han ifølge nyhedsbureauet Reuters uden at konkretisere, hvordan det skal ske.

De dybt fortrolige oplysninger, som den tidligere NSA-agent Edward Snowden har lækket, afslører, hvordan den amerikanske efterretningstjeneste har samlet telefondata fra millioner af amerikanere og prominente politikere i en lang række lande - blandt andet er den tyske kansler, Angela Merkel, blevet aflyttet i adskillige år.

»Den offentlige debat viser med al tydelighed, at folk er urolige for risikoen for misbrug,« sagde Barack Obama på pressemødet.

Forleden anbefalede et uafhængigt panel, der er nedsat af netop Barack Obama, at NSAs beføjelser begrænses. Panelet mener, efterretningstjenesten er gået for vidt med masseovervågningsprogrammer i krigen mod terror. Ifølge panelet bør NSA blandt andet stoppe den massive og vilkårlige registrering af telefonsamtaler i USA. Det skal i fremtiden kræve en dommerkendelse.

Panelet præsenterede konkrete forslag, og på fredagens pressemøde sagde Barack Obama, at han til januar vil tage stilling til panelets anbefalinger.

Under pressemødet nåede præsidenten ifølge CNN også at fremhæve den økonomiske vækst, der er sket i Obamas femte år i embedet. Han indrømmede og tog ansvar for et af de politiske emner, der har forårsaget størst frustrationen i regeringen, lanceringen af sundhedsreformen, kaldet »Obamacare«, som har haft voldsomt tekniske problemer med blandt andet adgangen til hjemmesiden.