Nytårsfyrværkeriet er for de fleste danskere lig med fest, men for en stor del af de tidligere udsendte soldater, er krudtet ensbetydende med et decideret mareridt, skriver Dagbladet Roskilde.

For når raketterne brager højt, minder det dem om krig og ødelæggelse, siger Yvonne Tønnesen, som er konsulent i Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKF).

Som en konsekvens deraf har HKKF derfor oprettet telefonlinjen »Livlinen«, som skal hjælpe soldater, der er vendt hjem med traumer.

- Samtlige af vores 514 medlemmer har problemer med nytårsaften. Det er et helvede for dem, eller faktisk er tiden op til måske endda endnu værre. Her kommer bragene uventet, mens de trods alt er forberedt på, at det sker den 31. december. Rigtigt mange får trang til at kaste sig ned på gulvet og søge ind under sofaen, de får koldsved, høj puls, og hjertet banker helt vidt. Det tager lang tid for dem at falde ned, selv om de godt ved, at der er tale om nytårsfyrværkeri. Det er ligesom, hvis vi andre bliver rigtigt bange, forklarer Yvonne Tønnesen til Dagbladet Roskilde.

Livlinen får i løbet af december en del henvendelser fra tidligere soldater, som selv er uforstående over for, at de er stresset i tiden op til nytår, hvor der bliver affyret en del fyrværkeri. Mange af dem kan ikke selv se forbindelsen til deres krigsfortid, før de bliver mindet om det.

Det er især soldater, der lige er hjemvendt fra krigen, som bliver utrygge af bragene. Det forsvinder dog typisk igen efter noget tid, medmindre soldaten har fået traumer som følge af krigen.