Det er langt fra alle danskere, der er lige begejstrede for champagne, bordbomber og fyrværkeri, viser en ny undersøgelse.

Dronningens nytårstale, tre retter med lækkerier, champagne og så et ordentlig rabalder med farvestrålende raketter.

En fin cocktail til en fin fest, synes de fleste nok. Men ikke alle.

I en FDB-analyse foretaget for Politiken svarer hver fjerde, at »nytårsaften ikke er noget særligt«. Og det skyldes ifølge filosof Niels Viggo Hansen, der er leder ved Center for Forskning i Eksistens og Samfund på Sociologisk Institut på Københavns Universitet, at vi føler og presset til at have et brag af en fest på årets sidste dag.

- Nytårsaften markerer afslutningen på et gammelt år og starten på et nyt år. Symbolet på, at vi starter noget nyt er med til at lægge et bestemt forventningens pres på os, fordi vi er optaget af at lykkes og have succes, siger han til Politiken.

Han mener også, at overtro og religiøsitet får os til at føle os presset over nytårsaften.

- Man kan sige, at nytårsaften indeholder rester af religiøs fest, hvor man grundlægger en ny epoke, og hvor vi har en lille overtro om, at selve grundlæggelsesfesten karakteriserer, hvordan det nye år bliver, siger Niels Viggo Hansen.

FDB-analysen viser også, at 12 procent af danskerne betragter nytårsaften som en påtvungen fest, der sjældent lever op til forventningerne.