Det skal være slut med, at landmænd tvinges til at aflive tusindvis af små jersey-tyrekalve, fordi der ikke er nogen, der vil aftage dem.

Det er ambitionen hos slagteriselskabet Danish Crown, der arbejder på et projekt, som skal give jersey-kalvene et længere liv og sikre, at de ender på middagsbordet i stedet for på et koldt staldgulv med en boltpistol for panden.

Nøglen til kalvenes redning hedder krydsning.

»Siden slutningen af 2011 har man forsøgt at krydse jersey med forskellige andre kødkvægsracer, og det ser meget lovende ud,« siger Claus Hein, der er salgsdirektør i DC Beef i Holsted, til DR Syd.

De seneste år har der været en stigende efterspørgsel efter mælk fra jersey-køer, men tyrekalvene, der i sagtens natur ikke giver mælk, er der ingen, som vil have. De bliver som regel aflivet lige efter fødslen.

Salgsdirektøren fortæller, at der allerede er en del kalveproducenter i gang med at opfostre de krydsede kalve. Detailhandlen er ifølge Claus Hein positiv, og det er helt afgørende, at der kan blive en forretning ud af det, understreger han.

»Det er ikke velgørenhed, det er forretning. Men det at man undgår madspild og kan anvende kalven, det er også en del af forretningen,« siger han.

Danish Crown forventer at kunne lancere den nye type kalvekød i kølediskene til efteråret. Claus Hein tør ikke spå om, hvornår det er helt slut med at skyde de nyfødte jersey-kalve.

»Det tør jeg ikke svare på. Men det her er et godt skridt på vejen,« siger han til DR Syd.

På landsplan blev der sidste år aflivet omkring 30.000 jersey-tyrekalve.