De første danskere, som får opkrævet gæld gennem det nye it-system, er licens-skyldnerne, siger programchef i Skatteministeriet Thomas Monefeldt til Radio24syv

Første del af det nye inddrivelsessystem til 1,1 milliarder kroner, som skal inddrive gæld fra borgere og virksomheder til det offentlige - i stedet for det skandaleramte EFI - er idriftsat. Det fortæller programchef i Skatteministeriet Thomas Monefeldt til Radio24syv.

Efter tre ugers forsinkelse blev første del af det nye, automatiske inddrivelsessystem skudt i gang i slutningen af maj måned i år, og Skatteministeriet lægger ud med at sende regninger til dem, der mangler at betale licens.

“På nuværende tidspunkt tror jeg, der ligger omkring 91 fordringer i systemet fra Danmarks Radio, og det er dem, vi begynder at sende regninger ud på,” siger programchef i Skatteministeriet til Radio24syv og understreger, at ministeriet lige nu er i en opstartsfase, som strækker sig nogle måneder frem, og at det i den periode vil dreje sig om meget små mængder af fordringer.

Hos Skatteministeriet har man gået stille med dørene med det nye it-system, som til forskel fra EFI skal laves i tre udgivelser - såkaldte “releases”.

”Som skatteminister er jeg glad for, at det enorme arbejde med at genoprette skattevæsenet stille og roligt begynder at tage form. At få udviklet et nyt system til at inddrive gælden til det offentlige er et vigtigt skridt,” siger skatteminister Karsten Lauritzen til Radio24syv og understreger, at der ikke findes en hurtig løsning på problemerne.

“Det tager desværre lang tid at rette op på mange års problemer med gældsinddrivelsen. Derfor forventer jeg ikke et stort beløb i kassen nu og her. Det vil komme hen ad vejen, efterhånden som vi bygger flere og flere klodser på det nye system,” afslutter skatteministeren.

Tidligere tv-vært raser over Skat: Vi skal ikke stoppe, før det her bliver undersøgt

Anden udgivelse af det nye it-system bliver ifølge programchef Thomas Monefeldt den mere avancerede del, hvor der også for alvor kommer volumen i inddrivelsen.

“De to aktiviteter, som skaber flest penge i kassen er lønindeholdelse, som var en af de ting, der aldrig rigtigt kom til at fungere under EFI/DMI, hvor man har mulighed for at tilbageholde løn i folks skatteindtægter ved at skrue på trækprocenten, og således kommer man til at kunne få fat i pengene, inden de bliver udbetalt til borgerne,” fortæller Thomas Monefeldt til Radio24syv. Anden fase af systemet med lønindeholdelse håber Thomas Monefeldt, de er færdige med i slutningen af 2017.

Den sidste del af it-systemets tre faser er den såkaldte modregning, hvor Skat kan modregne i overskydende skatter; hvis folk får penge tilbage i skat eller får udbetalt sociale ydelser, kan man modregne gælden efter de gældende regler.

Hele det nye it-system, som endnu ikke er blevet navngivet, forventes færdiggjort i 2019.