Den skandaleramte journalist Michael Qureshi har nu indrømmet, at han fra 2011 til 2015 har sendt falske fakturaer til Egmont, der udgiver fodboldmagasinet Goal, som han igennem 16 år leverede artikler til. De falske fakturarer førte til, at Michael Qureshi fik ca. 330.000 kr. udbetalt til en konto i England.

Det oplyser mediegiganten Egmont, efter koncernen har lagt nye oplysninger i den såkaldte Qureshi-skandale frem.

»Vi må erkende, at vi har været udsat for ret avanceret snyd. De fakturaer, der kom, lignede alle mulige andre fakturaer med brevhoved og alle de oplysninger, der skulle være,« siger Egmont Publishings adm. direktør, Klaus Høeg-Hagensen, til BT.

Han tilføjer:

»Jeg har aldrig set noget lingende. Og jeg håber aldrig, at jeg kommer til at se noget tilsvarende.«

Journalisten Michael Qureshi, der bl.a. har en fortid på BTs sportsredaktion og som senest har været ansat på Ekstra Bladet, blev i december afsløret i at have brugt falske navne på kilder i sin journalistik. Ifølge hans egen forklaring er det sket for at give de faktiske kilder kildebeskyttelse.

Siden blev det afsløret, at flere af de skribenter, der findes og som stod side om side med danskeren, på interview med store fodboldstjerner ikke kendte til artiklerne eller den danske journalist. Samtidig er der blevet sået alvorlig tvivl om ægtheden af en lang række interview med fodboldens superstjerner.

Ved siden af sine ansættelser på BT og Ekstra Bladet har Michael Qureshi også været en flittig leverandør af artikler til fodboldmagasinet Goal siden slutningen af 1990'erne. I denne periode solgte egne og - ifølge ham selv - andres artikler til bladet.

Frem til 2011 blev Michael Qureshi af Egmont aflønnet med freelance-honorar. Og uanset om Goal købte Qureshis egne eller andres artikler, blev der afregnet direkte med Michael Qureshi. Men i 2011 begyndte Michael Qureshi at udstede fakturer i et engelsk firmas navn.

Firmaet, CVSeeme ltd., administrerede ifølge Qureshi det netværk, som leverede artiklerne til Goal. Men direktøren for det nu lukkede firma har over for Egmont-koncernen afvist at have haft ‘forretningsrelation med Michael Qureshi’.

Og det viser sig nu, at pengene, der blev udbetalt, ikke blev kørt ind på firmaets konto, men på en engelsk konto i Michael Qureshis navn, oplyser Egmont-direktøren. Det forklarer også, hvorfor udbetalingerne kunne fortsætte helt frem til 2015, selv om det engelske firma lukkede i 2013.

»Det har vist sig, at den konto ikke har noget med firmaet at gøre,« siger Klaus Høeg-Hagensen.

Egmont har nu sendt sagen videre til de danske og svenske skattemyndigheder, da Goal udgives fra Sverige. Michael Qureshis advokat har over for Egmont oplyst, at Skat er informeret om Michael Qureshis forhold.

Egmont-bossen forklarer, at sagen ikke får nogen personalemæssige konsekvenser, og han afviser, at man har haft grund til at tro, at noget var galt, selv om Michael Qureshi og hans påstående netværk i det 16 år lange samarbejde kunne levere det ene store interview efter det andet. Men der er nu blevet 'strammet op på nogle procedure.'

»Vi har været tingene grundigt igennem. Og med de oplysninger vi har, er der intet, der indikerer, at der er nogle, som har handlet i ond tro. Qureshi har snydt os, og det er svært at gardere sig mod så avanceret snyd,« siger Klaus Høeg-Hagensen.

Han afviser, at en retssag mod Michael Qureshi er på vej:

»Det her er en tilståelsessag fra Michael Qureshis side. Han har indrømmet, at han har snydt os. Og at trække det igennem retssystemet står ikke mål med, hvad vi vil få ud af det. Vi er ramt på vores stolthed og troværdigheden har fået et knæk,« siger Klaus Høeg-Hagensen, der ikke kan oplyse, hvor meget Michael Qureshi har fået udbetalt siden slutningen af 1990’erne, hvor samarbejdet begyndte.

Egmont har som konsekvens af skandalen trukket 407 artikler tilbage. Selskabet oplyser, at der blandt disse artikler er fundet 98 forskellige navne på bylines. Egmont har været i kontakt med en række af de journalister, hvis navne kunne identificeres, for at orientere dem om sagen.

»Jeg kan ikke sige, hvor mange, der er blevet kontaktet. Men det er en anseelig del. Og der er ingen af dem, vi har haft kontakt med, der siger, at de har medvirket til de pågældende artikler,« siger Klaus Høeg-Hagensen.

De journalister har fået deres navne misbrugt og kan vel søge erstatning?

»Det vil vi forholde os til, hvis det skulle ske. Der er ikke nogen af dem, vi har været i kontakt med, der har antydet, at noget sådant skulle være på vej,« siger Klaus Høeg-Hagensen.

Udover Goal har BT og Ekstra Bladet trukket artikler tilbage. Michael Qureshis advokat oplyser, at han ingen kommentarer til sagen har.