Skat rammes af nye anklager om trusler mod en række bilforhandlere, som sidste år fik kontrolbesøg af Skat.

Det afslører en ny, uvildig rapport, som sidste år blev bestilt af skatteminister Benny Engelbrecht (S), efter anklager om bøllemetoder i forbindelse med Skats kontrol af bilbranchen.

Ifølge rapporten oplevede en ’håndfuld’ bilforhandlere truende adfærd blandt Skats kontrollanter.

Bl.a. udtaler en bilforhandler, at en skattekontrollør ville installere et spionprogram på hans computer i forbindelse med en afgiftskontrol.

Dermed ville skattevæsenet kunne følge med i hans gøren og laden.

Bilforhandlerne og Skat har opbygget et anstrengt forhold til hinanden, efter Skat har intensiveret indsatsen for at afsløre snyd med registreringsafgifter i den danske bilbranche.

Læs også:

Skat har, kort fortalt, haft mistanke om, at bilforhandlerne flyttede en del af deres avancer ved et bilsalg over i ekstra udstyr til bilen. Modsat bilen er ekstraudstyr ikke afgiftsbelagt, hvilket betød, at bilforhandlerne på den måde kunne undgå afgifter.

Bilbranchen følte omvendt, at Skats kontrollører på forhånd udråbte dem som skurke og desuden havde meget lidt viden om bilbranchen.

Striden blev skærpet, da BT i efteråret fik indsigt i et internt referat fra et lukket møde i Skat. Heraf fremgik det, at bilforhandlere havde følt sig ’truet’ og ’presset’ til at indgå et forlig med Skat om afgiftsbetaling. En skattekontrollør havde desuden truet en bilforhandler i Nordjylland med personer med ’rygmærker’, hvis han ikke accepterede Skats forslag.

Et revideret referat fra Skat viste senere, at der ikke var blevet truet med ’rygmærker’, men i stedet at skulle sidde i fængsel med folk ’med tatoveringer’.

Læs også:

BT har tidligere talt med den pågældende forhandler, Per Hannesbo, fra Løgstør, som var blevet truet under en kontrol i 2012.

»Skattekontrolløren satte sig ned på mit kontor stille og roligt, og så sagde han direkte, at ’hvis ikke man har gjort tingene rigtigt, kan man risikere at komme til at tale med dem med tatoveringer’,« fortalte Hannesbo, som de følgende nætter havde svært ved at sove.

Den autoriserede Toyota-forhandler Per Hannesbo fik i 2012 besøg af Skats kontrollanter. »Jeg må sige, at jeg havde svært ved at sove de næste par nætter,« udtalte Per Hannesbo sidste år til BT om besøget. Foto: Henning Bagger
Den autoriserede Toyota-forhandler Per Hannesbo fik i 2012 besøg af Skats kontrollanter. »Jeg må sige, at jeg havde svært ved at sove de næste par nætter,« udtalte Per Hannesbo sidste år til BT om besøget. Foto: Henning Bagger
Vis mere

Ifølge den uvildige rapport er der ingen bilforhandlere, der sidste år blev truet med ’rygmærke’-folk eller forbrydere med ’tatoveringer’. Men en ’håndfuld’ af de op til 46 bilforhandlere, der fik tilbud om at deltage i undersøgelsen, fortalte, at de på anden vis havde oplevet en truende adfærd fra Skats side.

En forhandler fortæller, at en af Skats ansatte ‘foreslog at installere et spionprogram på vores computer, så de kunne spejle vores computere op til Skat’.

En anden forhandler siger, at Skat truede med at tjekke ‘600 biler mere’ lige op til jul, hvis den pågældende bilforhandler ikke ville ‘makke ret’. På det tidspunkt havde Skat tjekket 1.000 biler.

En tredje fortæller: ‘Jeg fortalte Skat, at fremadrettet ville alt gå gennem vores advokat. Hold nu kæft, han blev sur. Han syntes ikke, der skulle nogen advokat på’.

Læs også:

Trods truslerne er bilforhandlernes brancheforening ’positivt overrasket’ over undersøgelsen.

»Det virker som om, Skat er ærlige, og i mine øjne er undersøgelsen et klart tegn på, at Skat ikke har fejet noget ind under gulvtæppet. Den bekræfter desuden de uheldige sager i forbindelse med kontrolbesøg, vi er kommet ud med tidligere,« siger direktør for Autobranchen Danmark Jens Brendstrup.

Han hæfter sig også ved de handlingsplaner, som Skat har iværksat oven på undersøgelsen.

»Skat tager den medicin, der er nødvendig,« siger Brendstrup til BT.