Fordi asylpresset ifølge Udlændingestyrelsen er »ekstraordinært« stort, må nye asylansøgere vente op mod 10 måneder på en indledende samtale.

Selvom målsætningen er at indkalde nye asylansøgere til samtale »kort tid« efter ankomsten til Danmark, er der så lange ventetider, at nogle først indkaldes til samtale efter ti måneder. Det skriver Jyllands-Posten.

Udlændingestyrelsen bekræfter over for avisen, at de første ledige tider til den såkaldte oplysnings- og motivsamtale i øjeblikket er til næste efterår. Ifølge styrelsen skyldes det, at Danmark oplever et ekstraordinært asylpres.

Ved samtalerne forsøger man at fastslå ansøgerens identitet, ligesom man skal afgøre, om vedkommendes asylsag overhovedet skal behandles i Danmark, eller om asylansøgeren skal sendes ud af landet.

De lange ventetider risikerer at gøre den efterfølgende integrationsproces vanskeligere, lyder det fra både eksperter og organisationer.

Blandt andet Anders Ladekarl, generalsekretær for Røde Kors, finder de lange ventetider problematiske:

»Folk er meget motiverede, når de kommer. Men har man siddet et eller to år i et asylcenter, bliver man typisk pacificeret og vant til ikke at skulle gøre noget, og man får desværre også tid til at passe de traumer, man har med sig,« siger han til avisen.

Men selv om regeringen har som mål at gøre Danmark til en mindre attraktiv asyldestination, skal det ikke ske på denne måde, siger integrationsminister Inger Støjberg (V).

Hun siger til avisen, at det for regeringen er vigtigt, at sagsbehandlingen for asylansøgere er så kort som muligt, så de personer, som ikke har ret til asyl i Danmark, kan blive sendt hjem så hurtigt som muligt.