Der skal et godt lag smør på brødet, så en fed skive ost og måske et stykke pølse. Danskerne spiser for meget mættet fedt, viser en ny undersøgelse af danskernes kostvaner fra DTU Fødevareinstituttet, og de væsentligste kilder til mættet fedt i kosten er smør, smørbare blandingsprodukter, ost, mælkeprodukter og kød.

Indholdet af mættet fedt i danskernes kost er 50 procent højere end anbefalet, og det er et problem, da for meget mættet fedt kan øge risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

»Desværre ser vi ikke et fald i indtaget af mættet fedt siden kostundersøgelsen for fem år siden. Tværtimod finder vi en mindre stigning hos de voksne, så det her er en udvikling i den forkerte retning,« siger seniorrådgiver Agnes N. Pedersen fra DTU Fødevareinstituttet i en pressemeddelelse.

Ifølge undersøgelsen har kun tre procent af danskerne et sundt indtag af mættet fedt.

»Det er muligt at reducere sit indtag af mættet fedt og opnå en sundere fedtsammensætning ved at begrænse forbruget af fuldfede oste, smør og kød og i stedet ombytte varerne i indkøbskurven med fedtbegrænsede mejeriprodukter, magre kødprodukter, groft brød, fisk og fedtstoffer fra planteolier,« forklarer Agnes N. Pedersen.

Danskerne spiser også fortsat for meget salt. Det kommer særligt fra forarbejdede fødevarer såsom brød og kødprodukter.

Til gengæld viser undersøgelsen, at de fleste danskere spiser grøntsager hver dag, ligesom der er mere fisk på tallerknerne. Kostens indhold af grøntsager er steget med knap 20 procent siden den forrige kostundersøgelse.

»Fisk er en særlig god kilde til D-vitamin og andre livsvigtige næringsstoffer, så det ville da være godt for danskerne at spise flere fiskemåltider,« siger seniorrådgiver Agnes N. Pedersen.

Endnu en god tendens er, at der bliver drukket mindre sodavand og spist færre sukkerholdige fødevarer. Alligevel spiser halvdelen af de 4-14-årige og hver tredje voksen dog stadig for meget sukker.

Den nationale undersøgelse af danskernes kostvaner baserer sig på svar fra 3.946 personer i alderen 4-75 år. Svarene er indhentet i 2011-2013.