Det koster op mod 20.000 kr. - hvert år. Alligevel får danske unge mænd limet hår på hovedet som aldrig før.

Toupeen er mere populær end nogensinde blandt danske, unge mænd, som hvert år bruger op mod 20.000 kr. på at få styr på håret. Det fortæller tre frisører og parykmagere, der alle oplever, at interessen for toupeen blandt de unge er større end nogensinde.

Parykhuset i Odense er et af de steder, hvor frisørerne flere gange om ugen sætter nyt hår på unge mænd, der lider af hårtab.

»Det begynder allerede ved 18-19 års alderen, og så op i tyverne. Det er i højere grad, at det er de helt unge, der kommer,« siger frisør Lene-Marie Lund fra Parykhuset.

Hun forklarer, at nogle af de unge kunder har meget lidt hår på hovedet, mens andre blot døjer med at ‘tindingerne er blevet lidt højere, end hvad man selv synes er normalt.’

Livsstilsekspert Mads Christensen fortæller at flere unge generelt er blevet mere fokuserede på deres visuelle udtryk, og hvordan de fremstår overfor andre.

»Jeg ser toupeer som et logisk skridt i den udvikling, der har været inde for mandens selvforståelse og i særdeleshed den forfængelige selvforståelse,« siger Mads Christensen.

Han fortæller, at de seneste år er særligt unge blevet meget bevidste, om hvordan de ser ud, og de tager gerne drastiske og dyre midler i brug, når det handler om deres udseende.

Hos frisørsalonen House of Waldorf på Frederiksberg, der har gjort toupeer til salonens speciale, mærker personalet også den stigende interesse blandt mænd i begyndelsen af tyverne.

»Da jeg overtog forretningen for 8 år siden, var gennemsnitsalderen i hvert fald i midten af 50’erne, i dag er det start 30’erne, men der er mange meget yngre, som kommer,« fortæller Charlotte Elsted, der er ejer af House of Waldorf.

Her er der ansat flere frisører, der udelukkende ordner toupeer på mænd og sørge for at få dem klippet til. Det sker i stigende grad på de unge fyre. Drenge fra 17 år og op efter, fravælger kort og godt en tynd hårtop til fordel for kunstigt hår.

»De unge er fuldstændig uspolerede i forhold til at gå med toupe. Den nye generation har slet ikke noget imod at hjælpe sig selv på vej,« siger Charlotte Elsted, og som forklarer, at hun dagligt taler med potentielle kunder.

Men selv om toupeen tilsyneladende har fået et gennembrud blandt unge, så er det ikke løsningen for enhver.

»Vi afviser ofte folk, der kommer ind, for det skal være de rigtige omstændigheder. Nogen kommer ind, hvor de blot mangler en lille smule hår, og her råder vi dem altså til noget andet,« siger Charlotte Elsted.

Af samme grund, får man også lidt betænkningstid, inden frisørerne vælger at sætte en toupe fast. For løsningen kan være dyr, det kan nemlig nemt koste mellem 18.000 og 20.000 kr. årligt at vedligeholde den kinesisk importerede hårpragt. Hver femte uge skal toupeen fjernes, så den bliver renset og håret under bliver klippet til. Det sker også for at undgå infektioner under toupeen.

Du skal dog ikke være nervøs for fedtet hår, man kan sagtens gå i bad, dykke eller dyrke sport i toupeen. Efter turen hos frisøren sidder den fast, helt som ved almindeligt hår.


Rasmus 27 år: »Uden hår ser jeg væsentlig ældre ud«

Rasmus Ranthe begyndte at miste sit hår, da han var 18 år gammel. I flere år prøvede han at få håret til at se ud af noget, han spiste vitaminpiller og dryssede hårfibre mod hårtab i sine tynde lokker.

Men lige lidt hjalp det. Han var klar til at bruge 60. 000 kr. på en hårtransplantation, indtil han som 21-årig fik øjnene op toupeen.

»Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, det ikke gav mig mere selvtillid. For uden hår ser jeg væsentlig ældre ud. Og generelt, når man er 21 år gider man ikke ligne en, der er 30 eller 35 år. Så der er ingen tvivl om, det var en forbedring,« siger han.

I de seneste seks år, har Rasmus Ranthe holdt frisuren ved lige, og er jævnligt kommet i salonen, der sørger for at tilpasse og rette frisuren til, så den sidder som den skal. Og selv om håret sidder så godt, at folk ikke bemærker, at det ikke er hans eget hår, så vil han gerne fortælle andre om det.

»Jeg kan faktisk godt lide at fortælle det, når jeg snakker med nye mennesker, hvis jeg er ude og drikke nogle øl, så er jeg altid lidt påpasselig med folk, der røre ved mit hår. Så siger jeg, ’Hey, det er sgu ikke mit hår’, så siger de, ’Hvad mener du?. Jeg joker mere med det, jeg har jo haft det i lang tid efterhånden, så jeg er lidt ligeglad med, hvad andre tænker om det,« siger Rasmus Ranthe.


Sådan sætter man toupeen på:

1.Hovedbunden bliver barberet, så man er helt skaldet, hvor toupeen skal limes fast.

Foto: Nils Meilvang
Vis mere

2.Derefter påføres limen, der skal sørge for, at toupeen sidder godt fast på hovedet. Limen kan kun fjernes med et specielt produkt, de anvender i frisørsalonerne.

Foto: Nils Meilvang
Vis mere

3. Frisøren sørger for at placere toupeen, så den passer til hårgrænsen og det resterende hår.

Foto: Nils Meilvang
Vis mere

4. Når toupeen er sat fast på hovedet, og limen er tørret, bliver den klippet til, så kunden får den frisure, de drømmer om. Overgangen mellem kundens eget hår og toupeen bliver klippet, så det ser naturligt ud.

Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Hår-menuen:

Du kan få lige det håret præcis som du ønsker det. Det kan være sort og kort, eller langt og lyst. Der er også modeller med krøller i eller fald. Alle hårtyper kan lade sig gøre. Modellerne af ægte hår bliver fremstillet af hår fra Kina eller Indien.