BT efterlyser: Hvad betyder loven for din dagligdag?

Onsdag træder den nye stramning af rygeloven i kraft, og samme dag går Aarhus Kommune skridtet videre og vedtager et totalt rygeforbud i arbejdstiden. Kræftens Bekæmpelse jubler - omend det er gået langsomt for Danmark at komme op i gear på området.

Fra onsdag er det ikke længere lovligt at ryge på enkeltmandskontorer, ligesom det er slut med at smøge den i og udenfor opholdssteder, børneinstitutioner og uddannelsesinstitutioner, hvor der opholder sig børn og unge under 18 år. Det sker, når den nye stramning af rygeloven træder i kraft.

En stramning, der selvfølgelig glæder Kræftens Bekæmpelse.

- Det er dejligt at se en god samklang mellem stramninger i lovgivningen og holdningsudviklingen i befolkningen, især blandt unge, som i højere grad forsøger at undgå at blive udsat for rygning, siger formand Frede Olesen, Kræftens Bekæmpelse.

Dog, mener han, er udviklingen sket alt for langsomt.

- Vi er bestemt ikke blandt de ledende lande på det her område. Der er mange, som har gjort det langt mere radikalt og strammere end os, fortæller han og nævner Norge som et godt eksempel.

- Vi har været sene til at komme i gang. De lovmæssige tiltag er sket langsomt, og ligeledes har vi ikke været gode nok til at bruge prisskruen. Men nu skal vi glæde os over, at der er en god udvikling i gang, understreger han.

Mens livremmen i dag bliver strammet om rygeloven på landsplan, har Aarhus Kommune samme dag valgt at gå et skridt længere, når man på byrådsmødet i eftermiddag vedtager et totalt rygeforbud blandt kommunens ansatte

Ifølge kommende sundheds- og omsorgsrådmand, Thomas Medom (SF) er der på forhånd et sikkert flertal, hvorfor rygeforbuddet uden tvivl bliver en realitet inden for de næste par måneder.

- Vi kan se, at rygning er lig med mange medarbejdere, der har ekstra sygedage, så det er først og fremmest af hensyn til sundheden. Dernæst er der en økonomisk dimension i det, da det drejer sig om mange millioner, vi kan bruge meget bedre, fortæller han.

Og så handler det også om fællesskabet, tilføjer Thomas Medom.

- Når der er nogle, der har rigtig mange ekstra 10-minutters-pauser, får det en betydning for fællesskabet, fortæller han og fortsætter:

- Og endelig er det altså den mest effektive måde at bekæmpe passiv rygning på og i det hele taget hæve sundhedstilstanden.

Om hvorvidt man kan være ansat i Aarhus Kommune, hvis man ryger, siger han:

- Man kan i hvert fald ikke ryge i arbejdstiden, men vi kan selvfølgelig ikke bestemme over folk i deres fritid. Det er klart, at vi kæder det her sammen med forskellige gratis rygestopkurser.

Thomas Medom forklarer yderligere, at konsekvensen for en ansat, hvis vedkommende alligevel drister sig til en smøg i arbejdstiden, sandsynligvis vil blive noget i retning af en advarsel i første omgang, en samtale i anden omgang og dernæst en løsning på, hvor man så skal være ansat i stedet for.

Formanden for Kræftens Bekæmpelse synes, det østjyske tiltag er fantastisk.

- Det var jo ganske utænkeligt for blot et par år siden. Det er et tegn på, at kommunerne tager hele denne her opgave meget alvorligere end tidligere, siger Frede Olesen.

Rygeloven blev vedtaget i Folketinget i 2007. Formålet er at skabe røgfri miljøer og dermed forebygge sundhedsskadelige konsekvenser ved passiv rygning og desuden forsøge at afvænne rygere fra deres usunde vane.

DEN NYE RYGELOV GØR DET SVÆRERE AT VÆRE RYGER OG RUNDT OM I DET OFFENTLIGE RUM, PÅ SKOLER OG PÅ ARBEJDSPLADSER VIL DET FORMENTLIG GIVE SIG UDSLAG I GROTESKE SITUATIONER OG DEBAT. KENDER DU TIL EKSEMPLER VIL BT MEGET GERNE HØRE FRA DIG. TIP BT PÅ 1929@BT ELLER DELTAG I DEBATTEN NEDENFOR