Danskerne vil ikke lægge deres pensionskroner i den nye aldersopsparing uden skattefradrag.

Danskerne vil have skatterabat, når de vælger pensionsordning, skriver Politiken.

Finanshuset i Fredensbog har lavet en undersøgelse blandt 429 af kunderne, der viser at 67 procent tillæger skattefradraget stor betydning, når de vælger pensionsordning.

Det kommer ikke bag på direktør Kim Valentin.

- Min oplevelse fra kontakten med kunderne er, at det betyder en del, at der er fradrag for indbetalinger på pensionsordninger. Fradragene giver dig en oplevelse af, at du betaler mindre i skat, selv om det dybest set kun er et spørgsmål om, hvornår i livet skatten bliver betalt, siger han til avisen.

Det har siden årsskiftet ikke været muligt at indbetale på kapitalpensioner, hvor man fik fradrag for indbetalingerne. I stedet har man kunnet vælge en aldersopsparing uden fradrag.

- Historisk set er pensionsordninger blevet solgt på, at der er knyttet et skattefradrag til ordningerne. Det er kunderne og selskaberne vant til, så det kan være svært lige pludselig at skulle vurdere pensionsordninger, men det må alt andet lige være mest interessant, hvad du som kunde får ud af at lægge til side til pension, siger Kim Valentin.

Landets største pensionsselskab, PFA, tror heller ikke på den nye pensionsordning.

- Denne undersøgelse bekræfter vores egen fornemmelse. Vi tror ikke, at aldersopsparing slår an. Vi har som danskere vænnet os til, at vi har skattefradrag for vores aldersopsparing. Det er så indgroet, at det vil tage en del år, før vi vil kunne tage andet til os, siger privatøkonom Carsten Holdum fra PFA Pension.

De to pensionsformer vil i sidste ende give nogenlunde samme udbytte, men det er ikke afgørende for kunderne.

- Der kan laves mange kloge beregninger, som viser, at man lige så godt kan hoppe over på en aldersopsparing, men det er ikke det samme, som at befolkningen opfatter det ligesådan. Mange vil se på det med skepsis og sige: ’Jeg bliver ikke den første, der hopper om bord i det her’, siger Carsten Holdum.

Hverken hos PFA, Danica eller Skandia bliver den nye ordning markedsført.

- I første omgang vil vi ikke tilbyde aldersopsparing. Det giver ingen mening at udvikle et produkt, der ikke er efterspørgsel på, siger pressechef i Skandia Nicolai Nielsen til Politiken.