Ny tablet virker målrettet på patienter med en specifik genmutation. Behandlingen kan forlænge livet for patienter, der ikke kan behandles på andre måder.

Ny medicin kan nu hjælpe patienter med modermærkekræft, der ellers har været uhelbredelige. Stoffet vemurafenib tages i tabletform og virker på en specifik genmutation i kræftcellerne, som findes hos omkring halvdelen af patienterne, skriver Berlingske.

- Denne behandling er anderledes end før, netop fordi vi kan målrette den til dem, der har denne gendefekt. Og de patienter, der kan behandles, er jo dem, hvor kirurgi ikke er en mulighed, siger overlæge Henrik Schmidt, Aarhus Universitetshospital, til Berlingske.

Han har sammen med kolleger på Universitetshospitalerne i Herlev og Odense været ansvarlig for forsøgsbehandlingen med vemurafenib-medicinen Zelboraf i Danmark.

Patienter, der har deltaget i forsøget, har fået forlænget livet med i gennemsnit syv måneder, fortæller Henrik Schmidt.

- Men det er endnu for tidligt at sige, om vi helt kan helbrede folk.

I Danmark får omkring 1.500 personer hvert år modermærkekræft. Tallet er steget støt de seneste mange år og stiger fortsat.

De fleste patienter bliver kureret ved, at man fjerner de ramte modermærker kirurgisk. Men der er en gruppe på omkring 200 personer, som får tilbagefald, og hvor man ikke kan operere. Det er denne gruppe, som nu muligvis får ny medicin til rådighed. En undersøgelse udgivet i New England Journal of Medicine viser, at vemurafenib, der virkede på cirka halvdelen af forsøgspersonerne med genmutationen, forlængede deres liv med 16 måneder.

Nu er vemurafenib-medicinen Zelboraf blevet godkendt af EUs lægemiddelmyndighed, EMA, hvilket åbner for, at medicinen kan indgå i standardbehandlingen herhjemme. Først skal midlet dog godkendes af Sundhedsstyrelsen, og det forventer Henrik Schmidt, at det bliver.

- Vi har haft rigtig gode resultater. På den baggrund kan jeg ikke forestille mig, at medicinen ikke bliver godkendt, siger han til Berlingske.