Ny forskning tyder på, at der er en sammenhæng mellem, hvor meget sodavand man drikker hver dag, og hvor hurtigt cellerne i kroppen bliver gamle. Gennemsnitligt var sodavandsdrikkeres celler 4,6 år ældre.

Det kan være fristende at vælge en stor cola, inden du sniger dig ind i biografmørket på en ellers kedelig efterårsdag. Du synes måske også det er ret lækkert med en kold sportsvand efter træning - men måske burde du lade være.

De søde, brusende drikke er tidligere blevet skældt ud for at føre til fedme og type 2-diabetes - og nu falder der mere sodavand på kritikernes mølle.

Et nyt stort amerikansk studie har nemlig påvist, at der er en sammenhæng, mellem hvor meget sukkerholdig sodavand vi drikker, og hvor hurtigt vores celler bliver gamle - og den helt store synder i sodavanden er indholdet af sukker. Det skriver Videnskab.dk.

Men er det så farligt at drikke sodavand?

- Vi skal selvfølgelig bruge sukker for at danne energi i dagligdagen, men der er unødvendigt meget sukker i sodavand, og det er ikke en fødevare, vi har brug for. Derfor kan man med fordel forsøge at undgå den, råder molekylærbiolog Tinna V. Stevnsner fra Aarhus Universitet.

I studiet fik over 5.000 amerikanske forsøgspersoner sammenlignet deres sodavandsforbrug med deres celleforandringer.

Læs også på Videnskab.dk: Sprøjter sodavandsdåser mindre, hvis man prikker på dem?

Her viste det sig, at cellerne i de hvide blodlegemer hos de personer, der dagligt drak 500 ml sodavand, i gennemsnit var i en dårligere tilstand, som cirka svarede til, at de var 4,6 år ældre end ikke-sodavandsdrikkerne.

Tinna V. Stevnsner er ikke overrasket, hvis sodavand er skyld i celleforandringerne, men hun er heller ikke helt overbevist, før der er lavet flere studier.

- Det virker ikke usandsynligt, at sodavand har en effekt på cellerne. For at kunne drage en mere sikker konklusion skal der dog yderligere studier til, siger hun.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Dine gener afgør, hvor fed du bliver af sodavand

Derfor ændrede Coca Cola sin legendariske opskrift

Skelsættende nyt om sødestoffer: Kan øge risiko for fedme