Midaldrende mænd er særligt udsatte for at miste kognitive funktioner på grund af rygning. Kvinder går helt fri af effekten.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Mænd udsætter sig for tidlig demens ved at ryge. Kvinder udsætter sig "kun" for alle de andre farer ved smøgerne, men går tilsyneladende hus forbi, når det gælder demens. Det viser et britisk befolkningsstudie, der har fulgt tusindvis af mænd og kvinder fra de var midaldrende til den tidligste alderdom.

Sammenlignet med aldrig-rygerne havde de midaldrende ryger-mænd et betydeligt fald i alle kognitive funktioner over 10 år på nær i deres ordforråd. Hos kvinderne var der ingen målbar forskel mellem rygere, ikke-rygere og aldrig-rygere, når det gjaldt tabet af kognitive evner.

Man har længe mistænkt, at rygning har en selvstændig betydning for udviklingen af demens, men det er svært at udlede med sikkerhed, fordi rygernes meget kortere levealder og dårlige helbred smider en kæp i statistikhjulet og gør det svært at sammenligne aldersgrupperne direkte og uden andre forstyrrende faktorer.

LÆS OGSÅ:

LÆS OGSÅ:

Fundet af en særlig mandlig demens-faktor ved rygning er gjort ved analyse af den såkaldte Whitehall II-undersøgelse, der har britiske embedsmænd som deltagere.

Gennemsnitsalderen for de 5099 mænd og 2137 kvinder i Whitehall-studiet var 56 år ved den første undersøgelse, der fandt sted i årene 1997 til 1999. De yngste deltagere var ved første undersøgelse 44 år, de ældste 69 år. Undersøgelserne blev gentaget i 2002-2004 og igen i 2007-2009, og forskerne har analyseret eventuelle fald i kognitive funktioner over 10 år.

LÆS OGSÅ:

LÆS OGSÅ:

Kognitive funktioner betegner vores evner til erkendelse, tænkning og anvendelse af den viden, vi har. Det er ikke helt det samme som begavelse, som hos demente kan være helt upåvirket, samtidig med at de fungerer dårligt på de kognitive områder.

Læs mere om kognitive funktioner på Demensnet.dk.

Forskning i rygningens effekter gør forskel på ikke-rygere og aldrig-rygere, fordi nogle skadevirkninger aldrig ophæves eller kun meget langsomt klinger af. Ved at snævre ind på ikke-rygerne blandt mændene viste det sig, at hvis de var holdt op med at ryge mere end 10 år inden den første undersøgelse, skete der ikke et større fald i de kognitive evner end hos aldrig-rygerne.

Jo kortere tid der var gået efter et ryge-stop, jo mere faldt de kognitive evner. Især var de eksekutive funktioner stadig meget påvirket hos de nylige ikke-rygere. Det er de styrende funktioner, der har at gøre med at planlægge og kontrollere adfærd.