Børns hjerner kan blive skadet af flere kemikalier end først antaget, viser nyt studium.

To førende eksperter fra henholdsvis Syddansk Universitet og Mount Sinai Hospital i USA advarer i en ny undersøgelse om sammenhængen mellem giftige stoffer og børns udvikling, skriver Information.

- Dels har vi fundet, at flere stoffer er giftige for hjernens udvikling, dels har vi nu mistanke om, at endnu flere stoffer kan have samme effekt, siger Philippe Grandjean, professor i miljømedicin på Syddansk Universitet og hovedforfatter på studiet, hvis konklusioner lørdag offentliggøres i tidsskriftet The Lancet.

Antallet af børn med autisme, ADHD og andre udviklingsforstyrrelser er stigende, og en vigtig årsag skal findes blandt giftige stoffer, som vores hjerner udsættes for allerede fra fosterstadiet, viser det nye studie.

- Vi kontrollerer ikke de giftige kemikalier godt nok, når det gælder om at beskytte vores børn - specielt hjernen, som under udviklingen er utroligt sårbar over for giftstoffer, siger Philippe Grandjean til Information.

Blandt de mest skadelige stoffer er de allerede kendte bly og kviksølv, men listen tæller også opløsningsmidler og sprøjtegifte, der findes i vores tøj, møbler og madvarer. I løbet af de seneste syv år er antallet af kemikalier, der bevisligt påvirker børns neurologiske udvikling fordoblet fra seks til 12. Samtidig er der kommet 12 nye stoffer til, som kan skade nervesystemet hos voksne.

Konsekvensen er, at næste generation bliver langsommere til at opfatte og reagere, klarer sig dårligere i skolen og ikke kan udnytte deres hjerner optimalt, forklarer Philippe Grandjean, som gerne ser en international strategi, der skal sikre, at industrikemikalierne ikke er skadelige for børns udvikling.

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) hilser den nye viden om velkommen og vil bruge forskningsresultaterne til at lægge pres på i de kommende drøftelser i EUs REACH-udvalg om, hvornår virksomheder skal undersøge skadepåvirkningen af deres produkter.

- Det her skal drøftes på internationalt plan og først og fremmest i EU,« siger hun til Information.