Det har inden betydning for barnets vægt og fødselstidspunkt, at moderen går på arbejde. Et nyt studie peger på, at der er en lavere sandsynlighed for problemer hos arbejdende mødre.

Du kan roligt arbejde, mens du er gravid, for dit barn bliver hverken født tidligere eller med en lavere vægt, fordi du går på job.

Et nyt forskningsstudie fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, viser, ifølge SFI Update, at det ikke påvirker børns fødsel og sundhed negativt, hvis mødrene arbejder, mens de er gravide.

»Jeg finder faktisk en lavere sandsynlighed for, at man føder for tidligt, når man er i arbejde. En stor gruppe af mødre, der arbejder under normale forhold, har ikke lige så stor risiko for at føde for tidligt eller få et barn, der ikke er sundt, som kvinder, der ikke arbejder« siger seniorforsker Miriam Wüst, der står bag undersøgelsen.

Undersøgelsen antyder, at en mulig årsag kan være, at de danske kvinder er mere stressede, når de går hjemme, end når de arbejder. Og det gælder altså også under en graviditet.

»Måske er det fordi, man bliver mere stresset af ikke at gå på arbejde. Det kan have betydning, at man bevarer sine sociale relationer,« siger Miriam Wüst til Berlingske Nyhedsbureau.

De fleste danske kvinder arbejder det meste af graviditeten og går på barsel cirka en måned inden termin. Men der har endnu ikke været studier i Danmark, der har vist, hvad det betyder for barnet. I USA og Storbritannien har studier vist, at arbejde under graviditeten giver kvinder stress, og det dermed påvirker barnet negativt.

Ifølge Miriam Wüst skal forskellene på landene findes i de lokale vilkår for gravide.

»I Danmark har vi en tradition for, at kvinder arbejder relativt længe, når de er gravide. Det har man også i andre lande såsom USA og Storbritannien. Men der kombinerer man det ikke med generøse barselsordninger. Det kan være, at det er derfor, at vi ikke ser en negativ effekt af at være på arbejdsmarkedet så lang tid,« siger hun.

Ifølge Miriam Wüst er studiet vigtigt for at få en forståelse af, hvad tiden på arbejdsmarkedet betyder for ens barn. Hun mener, at resultatet viser, at den danske barselsordning fungerer for de fleste gravide kvinder.

»Når det handler om, hvordan barselssystemet skal udvikle sig i fremtiden, så er der en række forbehold at tage. Nogle faggrupper skal for eksempel have særlige forhold under graviditeten, men for en stor gruppe af kvinder, der ikke har et meget fysisk eller psykisk krævende arbejde, ser det ikke ud som om, at der er behov for de store justeringer,« siger SFI-forskeren.