En danskudviklet, ganske handy og superintens infrarød lyskilde kan bl.a. afsløre, om folk lider af sukkersyge - alene ved at analysere personers udåndingsluft.

Danske forskere har udviklet en helt ny lyskilde, der på et splitsekund kan analysere og identificere molekyler.

Prototypen med betegnelsen IR SuperK er så lille, at den kan være i en skoletaske. Ikke desto mindre kan den udsende et infrarødt lys, som er mellem 100.000 og en million gange så kraftigt som konventionelle infrarøde lyskilder, skriver Aarhus Universitet i sit nyhedsbrev Rømer.

Og anvendelsesmulighederne er utallige.

Med superlaseren bliver det f.eks. muligt at analysere en persons udåndingsluft – åndedrag for åndedrag - for bestemte molekyler, der igen kan forbindes med bestemte sygdomme. Spor af acetone i udåndingsluften kan f.eks. være tegn på sukkersyge.

Man kan også forestille sig, at den nye lyskilde placeret over transportbåndet på f.eks. et mejeri vil kunne gøre det overflødigt at udtage prøver af yoghurt og analysere dem i et laboratorium. Apparatet vil kunne analysere den molekylære sammensætning i hvert eneste bæger der passerer forbi, og slå alarm med det samme, hvis der er noget galt.Den vil også kunne placeres i udstødningen på en bil og analysere motorens forbrænding løbende, omdrejning for omdrejning.

- Det er en helt ny lyskilde, så selv om vi allerede nu kan se mange anvendelsesmuligheder er der helt sikkert mange flere, som vi bare ikke kan forestille os nu, udtaler professor Søren Rud Keiding fra Institut for Kemi på Aarhus Universitet.

- Den har f.eks. vist sig også at have anvendelser indenfor flyindustrien, idet den intense og præcise infrarøde stråle kan blænde varmesøgende missiler og derved beskytte civile fly mod nedskydning.

Den nye lyskilde er udviklet af Aarhus Universitet i samarbejde med DTU og virksomheden NKT, der bl.a. er specialist i lyslederkabler. Projektet har kostet 30 mio. kr. at gennemføre, og Højteknologifonden har bidraget med halvdelen af beløbet.