På Danmarks største fertilitetsklinik kan gravide nu ud fra en blodprøve for at vide, om fosteret i maven har Downs syndrom. Metoden bliver med tiden et tilbud til alle gravide, vurderer overlæge.

Gravide, der ønsker at vide, om fosteret i maven har Downs syndrom, kan nu få svar på det ud fra blot en blodprøve hos moderen. Den kan med meget stor sikkerhed afsløre, om fosteret har Downs syndrom og flere andre kromosomfejl, skriver Kristeligt Dagblad.

Metoden er netop blevet et tilbud på Danmarks største private fertilitetsklinik, Copenhagen Fertility Center, og meldingen fra de tre store universitetshospitaler i København, Odense og Aarhus er, at metoden også bliver en del af det offentlige tilbud til gravide - i første omgang formentlig som supplement til en udvalgt gruppe gravide - måske allerede inden for et år.

Ann Tabor, professor og overlæge på Rigshospitalet, tror, at blodprøven med tiden vil blive et tilbud til alle gravide.

»Og bliver den det, så vil man finde en del flere fostre med Downs. For med de fosterdiagnostiske undersøgelser vi i dag tilbyder gravide, finder vi kun 90 procent af alle Downs-tilfælde. Den her blodprøve kan finde 99,9 procent, hvis den tilbydes til alle gravide,« siger overlægen til Kristeligt Dagblad.

Poul Palisz Jaszczak, tidligere formand for Lægeforeningens etiske udvalg og overlæge på Herlev Hospital, påpeger over for avisen, at det i fremtiden vil blive sjældnere, at par vælger at få et barn med Downs syndrom.

»Derfor kan jeg kan godt have den bekymring, at man ser skævt til forældrepar, der trods en viden om Downs vælger at beholde barnet,« siger han.

Ifølge forskerne på hospitalerne har den nye DNA-blodprøve ikke nødvendigvis som mål at finde flere Downs-tilfælde, men derimod at undgå de ufrivillige aborter, som er en følge ved den nuværende metode.

Hvis den gravide i dag har stor risiko for at få et barn med Downs syndrom, tilbydes hun nemlig efterfølgende en moderkagebiopsi. Det får mellem 2.700 og 2.800 gravide lavet hvert år i Danmark. Men op mod én ud af 100 gravide aborterer ufrivilligt på grund af moderkageprøven.

Antallet af børn født med Downs syndrom er dalet markant, efter at politikerne i 2004 vedtog de nuværende regler for fosterdiagnostik, hvor alle gravide bliver tilbudt en doubletest - en blodprøve, der sammen med en nakkefoldsskanning i 11.-14. uge kan sige noget om risikoen for kromosomfejl som Downs syndrom.

Sidste år blev der født 23 børn med Downs syndrom mod omkring 60 børn før 2004.