Nu vokser antallet af offentligt ansatte

Efter tre års fald er antallet af offentligt ansatte vokset det seneste halve år. Tendensen er, at der bliver flere offentligt ansatte, siger økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager.

Antallet af offentligt ansatte er de seneste seks måneder steget med 5.600 personer, viser tal fra Danmarks Statistik ifølge Information.

Stigningen kommer, at antallet af offentligt ansatte fra 2010 til 2013 faldt med mere end 25.000 personer.

»Det er et klart brud med den hidtidige udvikling,« siger Bo Sandemann Rasmussen, der er økonomiprofessor på Aarhus Universitet.

Professoren understreger, at man skal passe på med at tolke for hårdt på tallene, men siger samtidig:

»Det er klart, at faldet er ophørt, og der er tegn på, at der kan være en svag stigning i 2013.«

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) hæfter sig også ved, at faldet i antallet af ansatte i den offentlige sektor er vendt til en stigning.

»Tendensen er entydigt, at der bliver flere offentligt beskæftigede i forhold til det fald, vi har set,« siger hun til avisen.

Hun forudser flere offentligt ansatte i fremtiden.

»Det er svært at sige, hvordan statistikken vil udvikle sig. Men det, vi ser foran os, er, at der frem mod 2020 vil være en svag vækst i antallet af offentligt ansatte,« siger Margrethe Vestager.

Hun henviser til, at regeringen i sin 2020-plan lægger op til at ansætte cirka 9.000 flere offentligt ansatte i perioden fra 2014 til 2020.

Faldet fra 2010 til 2013 skete efter, at antallet af offentligt ansatte voksede endnu voldsommere i årene op til 2010.

»Historisk er den offentlige beskæftigelse steget og steget og nåede sit toppunkt i 00erne,« siger Bo Sandemann Rasmussen.

I perioden 2008 til 2010 steg antallet af offentligt ansatte med 40.000 personer.

Chef-økonom i tænketanken CEPOS, Mads Lundby Hansen, kalder det markante fald i antallet af offentlige ansatte, der fandt sted fra 2010 frem til begyndelsen af i år, for »en stille revolution«.

»Man har reduceret den kommunale medarbejderstab med cirka 4,5 procent i perioden, uden at der har været store demonstrationer eller mange mediehistorier om nedskæringer,« siger han. »Det er bemærkelsesværdigt, at vi gennem en treårig periode har set en nedgang i den offentlige beskæftigelse uden, at der er nogen, der har bemærket det.«

Mads Lundby Hansen mener, at kommunerne har fundet ud af, at de kan køre længere på literen.

»Jeg tror, at alle fra Finansministeriet til ledelsen i kommunerne er blevet overrasket over, så nemt og smertefrit det har været at rationalisere, omprioritere og øge produktiviteten.«