Formand for Politiforbundet Peter Ibsen risikerer en skattesag for at have haft fri bolig i otte år.

Torsdag skrev BT, at Peter Ibsen i otte år har registreret sin egen private kørsel mellem boligen ved Aarhus og kontoret i København som ’erhvervs-kørsel’. Derfor har han scoret cirka en halv million af medlemmernes kontingentkroner skattefrit i kørepenge.

Nu viser det sig, at både Peter Ibsen og næstformanden i Politiforbundet Claus Hartmann har en lejlighed til rådighed på henholdsvis H.C. Andersens Boulevard i midten af København og på det attraktive Islands Brygge på Amager. Lejlighederne er betalt af Politiforbundet og har været til rådighed for de to fagforeningsbosser i henholdsvis otte og fire år. Men de kan ende som en dyr fornøjelse.

Midlertidigt eller ej?

BT er bekendt med et fire siders notat fra det anerkendte revisionsselskab BDO, udarbejdet 1. november 2012 for Politiforbundets økonomichef. Det er sket efter, at flere i Politiforbundets hovedbestyrelse havde stillet sig kritisk over for Peter Ibsens brug af forbundets penge.

Her står, at arbejdsstedet skal anses for midlertidigt for, at en fri bolig er skattefri, og BDO vurderer, at det formentlig er i orden, at boligerne ikke beskattes, men skriver også, at det ikke kan siges med sikkerhed.

’Det kan imidlertid ikke helt udelukkes, at Skat ser anderledes på, om midlertidighedsbetingelsen er opfyldt. Det skyldes, at de to personer begge har varetaget tillidshvervet gennem flere valgperioder’, står der.

BDO har endda vendt problemstillingen med en specialist hos Skatteministeriet uden at få et klart svar på spørgsmålet og skriver, at Politiforbundet kan anmode Skat om et bindende svar, hvis der ønskes fuld sikkerhed for, om boligerne skal beskattes eller ej.

Burde bede om svar fra Skat

Skatteadvokat Torben Bagge, der er partner i advokatfirmaet Tommy V. Christiansen, mener ikke, notatet givet noget klart svar.

- Hvis Skat tager sagen op på eget initiativ, er problemet for formanden og næstformanden, at Skat kan vurdere, at de handler i ond tro ved ikke at have reageret på revisionsnotatet og bedt om et bindende svar hos Skat, siger han.

Peter Ibsen oplyser til BT, at han ikke har talt med Skat om sagen, og at han overholder reglerne.

BDO skriver videre i notatet om risikoen ved en skattesag, at Skat ville kunne kræve både formand og næstformand en ekstra skattebetaling for de seneste tre år, mens resten af årene vil være forældede.

Skatteadvokat Torben Bagge slår fast, at han ikke ville turde gøre andet end at bede Skat om et bindende svar efter at have fået en sådan revisorvurdering.

- Jeg ville ikke føle mig helt sikker i min sag, siger han.