Overlæge Benedicte Dahlerups job på neurokirurgisk afdeling nedlagt efter Carina-sagen. Nu kulegraver Retslægerådet fejlene.

Det er endnu uvist, hvornår  - og i det hele taget om - den omdiskuterede overlæge, der vurderede, at 19-årige svært skadede Carina Melchior ville hjernedø, vender tilbage i sit job på Aarhus Universitetshospital.

Efter sagen om pigen Carina, der lå i dyb koma og mirakuløst vågnede op, efter hendes familie havde sagt ja til at afgive hendes organer, blev overlæge Benedicte Dahlerup sygemeldt på ubestemt tid fra den 4. oktober 2012.

Og det er hun fortsat, bekræfter overlægen selv overfor BT.

- Jeg er stadig sygemeldt, ja. Det vi venter på, er Patientombuddets afgørelse i sagen. Og før den er klar, er der ingen, der kan gøre noget som helst, siger Benedicte Dahlerup.

Vender du tilbage på afdelingen?

- Der kan jo gå op til et år, før afgørelsen er klar, og det kommer helt an på, hvad der står i den afgørelse, og før det kan jeg slet ikke sige noget, siger Benedicte Dahlerup, der ikke ønsker at kommentere på Carina-sagen.

Det var hende, der for rullende kamera afviste over for Carinas familie, at der var ’bare et lille mikarel’. Ledende overlæge på afdelingen fortæller, at sagen har berørt Benedicte Dahlerup dybt.

- Hvis man er sygemeldt så længe, er det jo fordi, personen har været påvirket. Et er, at man muligvis har lavet et fejlskøn, men noget andet er, at man bliver hængt ud i alle medier, siger ledende overlæge på Neurokirurgisk Afdeling, Carsten Kock-Jensen.

Kort efter sygemeldingen meldte hospitalet ud, at overlægen, som havde ansvaret for beslutningen om at fratage den 19-årige kvinde et livsvigtigt dræn i hjernen, modtog psykologhjælp.

- Hun har altid arbejdet meget hårdt, og hun er en meget samvittighedsfuld person. Derfor har det ramt hende ekstra hårdt, siger Carsten Kock-Jensen, der heller ikke vil oplyse, om overlægen vil vende tilbage til afdelingen.

- Vi må se hen ad vejen, hvad hun er i stand til på længere sigt, men det bliver helt sikkert ikke i den samme funktion som før. I dag er den funktion væk, fordi afdelingen er organiseret på en helt anden måde, siger Carsten Kock-Jensen.

Carina Melchiors forældre klagede efter forløbet til Patientombuddet, som har vurderet, at sagen er så alvorlig, at den skal undersøges af lægefaglige eksperter i Retslægerådet.

- Det er kun en meget, meget lille del af de sager, vi har, der bliver sendt til Retslægerådet. Disse sager er typisk så komplicerede, at det vil være det eneste rigtige at sende det den vej, forklarer vicedirektør i Patientombuddet, Peter Bak Mortensen, der har vurderet sagen.

- Carina-sagen er ikke en sædvanlig klagesag. Der en meget kompleks sag, hvor vi har fundet det rigtigst at bede Retslægerådet om en udtalelse, siger han.

Retslægerådet har en sagsbehandlingstid på 3-6 måneder.