Forventninger. Legos skæbne ligger nu officielt i 37-årige Thomas Kirk Kristiansens hænder. Han skal forvandle plastik til genbrug, gøre legetøjsklodser digitale og få kinesere til at lege på dansk.

Det har været undervejs længe, men nu er magtskiftet i legetøjs­imperiet Lego en realitet. Lego har meddelt, at 68-årige Kjeld Kirk Kristiansen og hans søn, 37-årige Thomas Kirk ­Kristiansen, bytter roller i bestyrelsen i Lego A/S, hvor Thomas Kirk Kristiansen bliver næst­formand, mens hans far fort­sætter som menigt bestyrelses­medlem. I Lego ­Fonden overtager Thomas Kirk ­Kristiansen posten som formand, mens Kjeld Kirk ­Kristiansen bliver næstformand.

Og der bliver nok at tage fat på for den 37-årige arvtager. Et ganske tungt ansvar fornægter sig ikke, når den nye, lettere uprøvede topfigur skal tage Lego fra ’good to great’ for nu at bruge titlen på en bestseller.

Lego har med den nuværende direktør Jørgen Vig Knudstorp fået noget af et comeback, og de seneste års resultater har fået direktøren til både at danse og spjætte ved præsentationerne af den imponerende vækst. De seneste fem år er Legos omsætning vokset fra 18,7 milliarder kroner til i dag at ligge næsten 20 milliarder kroner højere. Samtidig viste bundlinjen i 2015 imponerende 9,2 milliarder kroner, mod syv milliarder kroner året før, hvilket svarer til en stigning på 26 procent. Det går med andre ord godt for Lego.

Mens Jørgen Vig Knudstorp er i spidsen for den daglige drift, kommer Thomas Kirk Kristiansen til at se et godt stykke længere ind i fremtiden. Familieejede virksomheder har traditionelt en længere tidshorisont end for eksempel børsnoterede selskaber, og Lego-familien kan skimte en massiv milepæl i horisonten. I 2032 fylder Lego nemlig 100 år, og jubilæet bliver et pejlemærke for Thomas Kirk Kristiansen.

I et interview med Berlingske Business i forbindelse med Legos fremlæggelse af årsregnskab for 2015 tidligere på året fortalte Jørgen Vig Knudstorp, at virksomhedens 100 års jubilæum er den horisont, Lego-ledelsen arbejder ud fra.

Foto: Lego
Vis mere

Tre hovedopgaver

»Vi har et langt blik, fordi vi er familieejet og kan tillade os at tænke langsigtet. For os er 2032 et pejlemærke,« sagde Jørgen Vig Knuds­torp.

Thomas Kirk Kristiansens opgaver kommer til at kredse sig om tre overordnede emner: Globalisering, digitalisering og bæredygtighed. Mere konkret skal der altså inden for de næste 10-20 år findes et materiale, som gør de ikoniske plastikklodser bæredygtige – det er der afsat en milliard kroner til – og der skal udvikles produkter, der imødekommer børns stigende forbrug af digitale platforme. Derudover skal Lego udnytte det enorme potentiale, der er blandt andet i Kina, hvor den voksende middelklasse er en guldgrube for Lego.

Søren Jakobsen er journalist og forfatter til bogen ’Arvingerne’, der stiller skarpt på familiestrukturen i tre af landets største virksomheder; Ecco, Bestseller og Lego og de udfordringer, der er forbundet med at skulle lade en gigantisk virksomhed gå i arv til næste led i familien. Han peger også på Legos ambition om at gå forrest på miljøfronten som en af de store opgaver, der venter Thomas Kirk Kristensen.

»Hele det her spørgsmål med, hvordan man kommer af med plastikken. Det bliver en meget stor udfordring,« siger han.

En samlet koncern

Ikke mindst samarbejdet mellem Kjeld Kirk ­Kristiansen og Jørgen Vig Knuds­torp bliver ofte nævnt som en afgørende faktor for genrejsningen af Lego. Knudstorp fik samlet koncernens interesser, så det at drive forretning i dag går hånd i hånd med det at ville noget godt for børn. Det har vist sig effektivt, og den succes er Thomas Kirk Kristiansen nu manden, der skal videreudvikle og sætte de brede rammer for frem mod 2032.

Allerede i oktober sidste år skrev Berlingske Business om det magtskifte, som Lego-familien nu selv har sat ord på. Dengang sagde Knudstorp, at han og Thomas Kirk Kristiansen allerede er i tæt dialog om de vigtigste beslutninger i virksomheden. Hvor længe de to kommer til at samarbejde, er uvist.

»Det er ikke mig, der bestemmer, hvor lang tid jeg har, men virksomheden giver sig selv en udvikling over de næste 10-20 år,« sagde Jørgen Vig Knudstorp tidligere på året til Berlingske Business.

Hvem der skal afløse Knudstorp, når hans tid i Lego slutter, bliver da også en nøgleopgave for Thomas Kirk Kristiansen, mener Søren Jakobsen.

»Kan de finde en ny tryllekunstner af samme format, eller skal man i højere grad satse på et team? Det bliver hans største udfordring,« siger Søren Jakobsen.

Foto: Lego
Vis mere

Thomas Kirks fire vigtigste styrker

  • 1. Uddannelse
    Har en to-årig uddannelse som markedsføringsøkonom fra Aarhus Købmandsskole i 2004.
    Niels Lunde, chefredaktør på Børsen:
    »Det bliver ikke Thomas Kirk Kristiansens opgave at deltage i den daglige ledelse af Lego, det er det, man har Jørgen Vig Knudstorp til. Så Thomas Kirk Kristiansens formelle uddannelse er ikke så vigtig, han behøver ikke at være økonom for at sidde i den position i virksomheden, som han kommer til. Det er mere vigtigt, at han kan fortolke ejerfamiliens vision med virksomheden og fortælle den vision og de tanker videre til den daglige ledelse. Men om han kan formå det i fremtiden, det er det store spørgsmål.«
  • 2. Erfaringen
    Trådte ind i Legos bestyrelse i 2003 med status af ’observatør’, og i 2007 blev han fuldgyldigt bestyrelsesmedlem.
    Bliver nu næstformand i Lego A/S, og formand for Lego Fonden og for Lego Juris, der ejer rettighederne til Legos produkter.
    Niels Lunde, chefredaktør på Børsen:
    »Thomas Kirk Kristiansen har siddet i en slags mesterlære i bestyrelsen i flere år, så han har set, hvordan virksomheden bliver drevet. Og det er afgørende, for Legos nuværende succes skyldes i høj grad partnerskabet mellem Jørgen Vig Knudstorp (Legos adm. direktør, red.) og Kjeld Kirk Kristiansen. Det er lykkedes Jørgen Vig Knudstorp at afkode Kjeld Kirk Kristiansens drøm, at stimulere børns leg og læring, og gøre det til en kommerciel succes. Og det partnerskab skal Thomas Kirk Kristiansen nu til at bygge op, selvom de selvfølgelig kender hinanden godt.«

  • 3. Gennemslagskraft
    Optræder sjældent i pressen og bliver generelt betragtet som sky og genert. Er dog trådt frem, når det gælder opdræt af heste i forbindelse med sit og hustruen Signes stutteri, Kirk Arabian.
    Niels Lunde, chefredaktør på Børsen:
    »Jeg forventer, at Thomas Kirk Kristiansen langsomt vil træde frem i rampelyset. Jeg tror ikke, han vil gøre det af lyst, men han er nødt til det, for han kan ikke være anonym i så stor en international virksomhed som Lego. Det skaber bare myter og rygter, og de tider, hvor en ejerfamilie bare kan gemme sig væk bag høje mure, er forbi. Så han skal lære at tage en offentlig rolle i en international virksomhed på sig, det bliver en meget vigtig del af hans læreproces de kommende år.«
  • 4. Privat
    Født i 1979.
    Gift med Signe Kirk Kristiansen. De har sammen en datter.
    Parret er bosat i Martofte på Nordfyn.
    De ejer sammen stutteriet Kirk Arabian, som Signe står for den daglige drift af.
    Thomas Kirk Kristiansen er desuden ved at opføre en stor golfbane, Great Northern, ved Kerteminde.

Pressebillede taget i forbindelse med generationsskiftet i Lego. Kjeld Kirk Kristiansen og sønnen Thomas Kirk Kristiansen. Foto: LEGO
Pressebillede taget i forbindelse med generationsskiftet i Lego. Kjeld Kirk Kristiansen og sønnen Thomas Kirk Kristiansen. Foto: LEGO
Vis mere