Nulvækst og ansættelsesstop i flere kommuner har ramt kvinderne hårdt gennem det seneste halvandet år.

Pædagoger, sygeplejersker og sosuhjælpere bliver nu ramt af arbejdsløshed i et sådant omfang, at kvindernes arbejdsløshedsprocent er ved at overhale mændenes. Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Faktisk har mændenes arbejdsløshed været faldende i det seneste halvandet år, mens kvinders arbejdsløshed har været stigende, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Det er især nulvækst i det offentlige med ansættelsesstop i flere kommuner, der har fået kvindernes arbejdsløshed til at stige.

Det har blandt andet betydet, at mange nyuddannede sygeplejersker, lærere, pædagoger og sosuhjælpere ikke har kunnet komme ind på arbejdsmarkedet. Og der er ikke udsigt til nogen bedring i det kommende år, vurderer arbejdsmarkedsøkonomer.

Professor Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet siger til avisen, at regeringsskiftet ikke har været med til at hjælpe på situationen:

- Den nye regering sagde under valgkampen, at der ville komme en øget vækst i det offentlige forbrug, men der er ikke afsat penge til noget, der vil ændre forholdene for de offentligt ansatte kvinders vedkommende, siger han til Jyllands-Posten.

- Tværtimod tyder alt på, at den nye regerings dagsorden også er at holde igen med de offentlige udgifter, lige som den tidligere regering gjorde det.

- Opbremsningen i det offentlige forbrug vil i høj grad ramme kvinder med mellemlange videregående uddannelser som sygeplejersker, skolelærere, pædagoger og socialrådgivere, forklarer han.

Kvindernes arbejdsløshedsprocent var i september i år tæt på 6,0, mens den for mændenes vedkommende lå på 6,3 procent, skriver avisen.

/ritzau/