I 2004 blev Lisbeth Zornig Andersens storebror René fundet på græsset foran sin lejlighed. Han var død. Det havde været selvmord, fik familien at vide. Den 39-årige mand var selv hoppet ud fra sin lejlighed på første sal.

Først ti år senere, i forbindelse med optagelserne til den dokumentar, der for alvor gjorde hende landskendt, ’Min barndom i helvede’, blev Lisbeth Zornig Andersen i tvivl. Noget stemte ikke helt.

For René havde fjender – og man springer da ikke ud fra noget så lavt som første sal, hvis man vil være sikker på at dø?

Nu har Lisbeth Zornig Andersen og Renés datter Natacha Zornig Friis allieret sig med to garvede efterforskere, der i aftenens sæsonpremiere på Kanal 5-programmet ’FBI’s Danske Mordmysterier’ vil grave i, om der var tale om mord eller selvmord, da René blev fundet på græsset den dag i 2004.

Her skal de to efterforskere, den amerikanske tidligere FBI-agent Mark Safarik og hans danske partner, tidligere efterforsker ved Rejseholdet og Europol Jan Jarlbæk, komme nærmere opklaringen på den sag, som Lisbeth Zornig Andersen mener, politiet syltede for 12 år siden.

Så Lisbeth Zornig Andersen begyndte at søge aktindsigt i broderens sag. Og her kunne hun bl.a. se, at der gik nøjagtig 15 minutter fra politiet ankom til gerningsstedet, til de forlod det med konklusionen om, at han havde begået selvmord.

»Jeg synes, politiarbejdet var virkelig mangelfuldt. Der var ikke en klar konklusion, og derfor sagde jeg ja til at lade en FBI-agent kigge på i forbindelse med programmet. Fordi det er mega vitgtigt og interessant. For når et dødsfald er mistænkeligt, så bliver det ved med at rumstere,« siger Lisbeth Zornig Andersen i dag til BT.

Hun læste obduktionsrapporten igennem, ligesom hun læste alle akterne fra en stor narkosag, som René var involveret i. Og som han skulle have vidnet i to dage senere.

René havde nemlig været stik-i-rend-dreng i narkomiljøet. Han havde opbevaret hælervarer og stoffer og hentet pizza for de tunge drenge og stod selv til tre år bag tremmer. Han var helt klart langt nede i hierarkiet. Hvis ikke nederst, vurderer Lisbeth Zornig Andersen.

Og nu skulle han altså snart i retten og fortælle, hvad han vidste.

Derfor var Lisbeth Zornig Andersen slet ikke i tvivl om, at nogen kunne have haft i sinde at slå ham ihjel. Især efter at hun, i forbindelse med sit radioprogram 'Zornigs Zone', interviewede en af bagmændene i sagen. En brutal mand, som ikke veg tilbage for at brække en arm på dem, der ikke betalte deres gæld tilbage, som Lisbeth Zornig Andersen selv beskriver det.

Men politiet var sikre på, at René havde taget livet af sig selv.

Artiklen fortsætter efter videoen.

 

Dagen før hans død havde en anonym mand nemlig ringet til politistationen og spurgt, om man kunne straffes, hvis man mislykkedes med et selvmordsforsøg. Og det havde fået politiet til at slutte, at den anonyme mand måtte være René, fortæller Lisbeth Zornig Andersen i aftenen program og tilføjer:

»Der synes jeg egentlig, de tillægger ham en ubegavethed, han ikke har. Men lad os nu sige, at han har sagt det. Han ved, at han skal i fængsel, så om han vil blive straffes for et mislykket selvmord eller for en narkosag – det er da ligegyldigt, for han kommer bag tremmer alligevel. Så det er så fjollet.«

Derfor har Lisbeth Zornig Andersen en fornemmelse af, at man hurtigt har grebet opkaldet som en mulighed for at kalde broderens død et selvmord. Efter blot femten minutters efterforskning.

»Jeg er meget frustreret over, at han åbenbart har betydet så lidt for dem. Og jeg er sikker på, at det handler om klasseforskelle. Havde man fundet Asger Aamund nedenfor sit vindue, så havde man nok brugt lidt mere tid på efterforskningen,« siger hun til BT.

’FBI’s Danske Mordmysterier’ sendes hver onsdag kl. 21 på Kanal 5.