Saunaer og søer slår røde pølser og bøgetræer på en ny lykkerangliste over europæiske lande. Her ligger Finland øverst, mens Danmark er forvist til en fjerdeplads.

Kampen om at være de lykkeligste i Europa er benhård. Mens danskerne længe har tronet på toppen af lykkelisterne, har finnerne nu vippet os af pinden, i hvert fald ifølge en ny opgørelse over lykkeniveauet i europæiske lande, skriver Berlingske.

Her er det nemlig vores nordiske naboer i Finland, som løber med præmien som Europas lykkeligste. Det står at læse i rapporten »Happiness Equality Index – Europe 2015«, som i sidste uge blev udgivet af det danske Happiness Research Institute eller Institut for Lykkeforskning, som det kaldes her til lands.

Instituttet er en uafhængig tænketank, der har specialiseret sig i lykkeforskning og arbejder for at sætte subjektiv trivsel på den politiske dagsorden.

Tidligere har instituttet blandt andet udgivet analyser af, hvordan man opretholder bæredygtig lykke, og hvorfor netop danskernes lykkeniveau er så højt.

Med udgangspunkt i data fra en omfattende paneuropæisk spørgeskemaundersøgelse, European Social Survey, har instituttet på den baggrund udviklet en samlet score, som illustrerer et lands samlede lykkeniveau med særlig fokus på en jævn fordeling af lykke blandt landenes befolkninger. Her viser det sig, at Finland er det europæiske land, hvor lykken er bredest fordelt i befolkningen. Selv om Danmark altså her må se sig forvist fra førstepladsen, er landet dog stadig godt med og kommer ind på en fjerdeplads efter Finland, Holland og Norge.

Rapporten viser også, at der er et sammenfald mellem økonomisk lighed og et højt niveau af lykke. Mens særlig de skandinaviske lande er præget af et højt niveau af rapporteret lykke, er lande som Bulgarien og Albanien i bunden af skalaen, både når det drejer sig om lykke og økonomisk lighed.

Selv om der er et sammenfald, bemærker rapporten dog, at man ikke med sikkerhed kan fastslå, at lykkeniveauet skyldes graden af ulighed. Rapporten bemærker også, at to lande, der ofte topper andre opgørelser over lykke globalt set, nemlig Danmark og Schweiz, begge har oplevet stigende økonomisk ulighed i løbet af den periode, hvor de har toppet listerne.

Tilsyneladende er et langt liv heller ikke en genvej til lykke. Finske mænd har Europas næstkorteste gennemsnitslevealder med 77,5 år, kun undergået af grækerne, mens danske mænd kan regne med at blive et halvt år ældre.

Forskning i trivsel og lykke har været i voldsom vækst de seneste år. Foruden det danske Institut for Lykkeforskning udgiver blandt andre OECD, FN og det globale konsulentfirma Boston Consulting Group, som netop har ansat Anders Fogh Rasmussen, analyser, der undersøger, hvor godt det går med de forhold overalt på kloden.