Danske EU-skeptikere anbefaler forud for folkeafstemningen om retsforbeholdet en norsk model for samarbejdet med Europol, men det koster indflydelse, og giver politiet ringere arbejdsvilkår, viser erfaringerne fra Norge.

Hvis Danmark erstatter et fuldgyldigt medlemskab af Europol med en aftale, som den Norge har med det europæiske politisamarbejde, vil det koste indflydelse og give politiet ringere arbejdsvilkår, viser erfaringer fra Norge ifølge Jyllands-Posten.

Ifølge det norske justits- og beredskabsministerium er der væsentlig forskel på at være et tredjeland og et fuldgyldigt medlem af Europol.

»Norge har for eksempel ikke på alle områder den samme adgang til informationssøgning hos Europol. Vi er nødt til at spørge Europol, og så tager det tid. Medlemslande kan søge automatisk og øjeblikkeligt,« siger fagdirektør Dag Egil Adamsen.

Budskabet fra Norge slår hul i modstandernes argumenter om, at Danmark har et reelt alternativ til at komme med i Europol, mener tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard (R).

Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Enhedslisten kæmper for et nej til at erstatte retsforbeholdet med en såkaldt tilvalgsordning. Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup (DF) fastholder, at Danmark kan få en slags »norsk ordning« via en parallelaftale. Han mener, at man ikke direkte kan sammenligne Norge og Danmark, da Norge ikke er medlem af EU, skriver Jyllands-Posten.