Muhammed-tegningerne og dansk deltagelse Afghanistan og Irak har medført en øget trussel mod Danmark og danske interesser i udlandet. Både politiets og forsvarets efterretningstjenester har løbende skærpet trusselsvurderingerne de seneste år.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) vurderer, at der i dag er en generel terrortrussel mod Danmark og danske interesser.

Særligt de 12 tegninger af profeten Muhammed, som Jyllands-Posten bragte i september 2005, har affødt trusler og angreb mod danskere og danske interesser.

2005
30. september 2005 offentliggør Morgenavisen Jyllands-Posten 12 tegninger af profeten Muhammed. En af tegningerne forestiller profeten med en bombe i turbanen.

I oktober 2005 måned bliver to af de 12 tegnere bedt om at gå under jorden af PET, efter at der blev rettet dødstrusler imod dem. En 17-årig ung mand bliver anholdt, og sigtet for truslerne.

Først i december førte tegningerne til strejker og demonstrationer i Pakistan, og der blev udstedt dødstrusler mod tegnerne af et pakistansk ungdomsparti.

2006
Saudi Arabien og siden Libyen kalder i januar 2006 deres ambassadører i Danmark hjem. I løbet af januar måned bliver både det danske og norske flag brændt af på gaderne i flere mellemøstlige lande, der opfordres til boykot af danske varer og en fatwa bliver udstedt mod de danske styrker i Irak.

4. februar bliver den danske, svenske, norske og chilenske ambassade i Syriens hovedstad Damaskus brændt ned af vrede demonstranter.

Den 5. februar sættes der ild til det danske konsulat i Libanons hovedstad, Beirut, efter massive demonstrationer.

Den 6. februar bliver den danske ambassade i Teheran forsøgt sat i brand.

April: Det øgede negative fokus på Danmark får PET til at skærpe sin vurdering af risikoen for et terrorangreb i Danmark.

27. oktober slår politiet til med anholdelser på flere adresser i Københavnsområdet. Én person idømmes syv års fængsel for terrorplaner.

2007
11. maj: Det fremtrædende Al Qaeda-medlem, libyeren Mohammed Hassan, opfordrer til angreb på Danmark. 'Muslimer, hævn jeres profet. Vi ønsker inderligt, at den lille stat Danmark, Norge og Frankrig bliver ramt hårdt og ødelægges,' lyder det i en internetvideo.

Den arabiske tv-station Al Jazeera bringer 23. maj klip fra en video, hvor Al-Qaida-lederen, Osama bin Laden, forlanger de 12 tegnere udleveret til terrororganisationen.

5. september anholdes syv personer anholdes i Vollsmose. De bliver sigtet for at have anskaffet sig effekter til fremstilling af bomber. Tre personer idømmes efterfølgende mellem fire og 11 års fængsel.

4. september 2007 anholder politiet otte mænd mellem i København, der mistænkes for at planlægge terror. Chefen for PET, Jakob Scharf, kalder dem unge, militante islamister med internationale forbindelser til blandt andre ledende Al-Qaida-medlemmer.

2008
Den 12. februar slår PET til mod to tunesiske statsborgere og en dansk-tuneser i Århus. De anklages for at ville slå den ene af tegnerne bag Muhammed-karikaturerne, Kurt Westergaard, ihjel. Kun dansk-tuneseren bliver sigtet, men statsadvokaten dropper senere sagen. De to tunesiske statsborgere bliver administrativt udvist af landet. Det sker på baggrund af 'hemmelige beviser', som kun integrationsministeren og justitsministeren får forelagt. Imidlertid vurderer flygtningenævnet, at de to tunesere risikerer at blive tortureret i hjemlandet, hvorfor de tilbydes såkaldt tålt ophold. Den ene vælger dog at forlade Danmark frivilligt.

Den 13. februar genoptrykker 17 aviser Kurt Westergaards oprindelige Muhammed-tegning. Genoptrykningen medfører flere demonstrationer og protester i blandt andet Pakistan og Gaza-området. Flere dødstrusler mod tegnerne bliver fremsat.

14. marts: Dagbladenes aktion får PET til igen at skærpe trusselsvurderingen pga. et øget fokus ledende militante ekstremister på Danmark samt danskere og danske interesser i udlandet.

14. marts: Efter genoptrykningen skærper PET igen trusselsvurderingen mod Danmark. Ifølge tjeneste er der 'et skærpet fokus på Danmark også blandt ledende militante ekstremister mod Danmark samt danskere og danske interesser i udlandet.' Interesser i Pakistan nævnes som særligt truet.

Den 19. marts fremsætter Osama Bin Laden trusler om at 'der er et regnskab at gøre op efter de danske Muhammed-tegninger'

Den 2. juni sprænger en bombe foran den danske ambassade i Islamabad i Pakistan. Otte bliver dræbt og 24 såres. Ansatte på ambassaden er blandt ofrene.

2009
31. august 2009 modtager otte danske aviser et brev fra en advokat i Saudi-Arabien, som forlanger en undskyldning og et dementi, fordi de pågældende medier i februar sidste år genoptrykte den verdensberømte tegning af profeten Muhammed. Aviserne skal ifølge brevet, der er skrevet af en saudiarabisk advokat, som repræsenterer 'tusindvis af Muhammed-efterkom­mere', offentliggøre en 'klar, offentlig og ubetinget korrektion og undskyldning' inden udgangen af september måned, hvis man vil undgå en retssag.

I løbet af oktober bliver to personer anholdt i USA. Amerikansk politi mener, at de to var ved at planlægge terroraktioner i Danmark - blandt andet mod Kurt Westergaard.

2010
Kort efter klokken 22 fredag den 1. januar 2010 tiltvinger en mand sig adgang til Muhammed-tegneren Kurt Westergaards rækkehus på Grøndalsvej i Århus-bydelen Viby ved at smadre en rude i en dør til hjemmet. En somalisk mand bliver anholdt og PET oplyser, at han har kontakter til Al-Qaida.

Den 10. september 2010 forsøger en mand, tjetjeneren Lors Doukaiev, angiveligt at sprænge sig selv i luften i det centrale København. Formodentlig ved et uheld uløser han en mindre bombe på Hotel Jørgensen på Israels Plads ved Nørreport Station. Under stor dramatik bliver Doukaiev anholdt. I flere dage vil han ikke afsløre sin identitet, men dagbladet B.T. kunne den 15. september 2010 afsløre hans navn. Hans boksetræneren Albert Syben genkendte billederne i pressen. Politiet formoder at Doukaiev var i færd med at fremstille en brevbombe af det ustabile sprængstof TATP og at bomben var tiltænkt Morgenavisen Jyllands-Posten i Viby.

En terrorsigtet mand, Shawan Sadek Saeed Bujak, der har siddet varetægstfængslet siden juli i Norge sammen med to medsigtede, tilstår under en afhøring hos norsk politis sikkerhedstjeneste, PST, den 28. september, at han sammen med de to andre sigtede i sagen planlagde at sprænge Morgenavisen Jyllands-Posten i luften.

Kilde: Berlingske Research