Der er chance for at finde noget unikt fra solsystemets oprindelse, siger lektor fra Naturhistorisk Museum.

København: Bor man på Sjælland, og skal man alligevel ud at gå en tur i den kommende tid, kan det måske være en god idé at tage en magnet i lommen og de skarpe briller på.

For den meteorit, der lørdag aften oplyste himlen over Danmark, da den bragede gennem jordens atmosfære, kan være landet tungt et sted på Sjælland.

Henning Haack, lektor på Statens Naturhistoriske Museum, håber, at meteoritten kan blive fundet.

- Vi opfordrer folk til at gå ud på meteoritjagt. Det er perfekt vejr til det og den perfekte årstid, for der er ikke ret meget vegetation, som den kan gemme sig i.

- Der er altså en chance for at finde noget fuldstændigt unikt fra solsystemets oprindelse, siger Henning Haack, som nævner golfbaner, haver, parkeringspladser eller taget på ens egen garage som gode steder at lede.

Man skal nok være på udkig efter noget, der ligner en sten, og som næppe er større end en knytnæve - sikkert mindre.

- Den vil nok have en sort smelteskorpe fra turen ned gennem atmosfæren, og så er den magnetisk, siger lektoren, som understreger, at dele fra meteoritten kan være spredt over et større område.

Søndag havde omkring 150 øjenvidner meldt sig på banen blandt andet på hjemmesiden ildkugle.dk, hvor man kan udfylde en formular med detaljer om, hvad man har set.

Mange har set himlen lyse op, mens andre også har hørt et brag.

Forskernes bedste bud er, at meteoritten kan være landet på den nordøstlige del af Sjælland.

- Der har været meldinger om overlydsbrag syd for København og i området omkring Frederikssund og Jægerspris. Folk har set lysglimtet i hele landet, men overlydsbragene høres i det område, hvor den er nået ned i den nedre del af atmosfæren, siger han.

Hvis man mener at have fundet en meteorit, bør man tage billeder af den, der hvor man finder den, og først herefter samle den op.

Statens Naturhistoriske Museum har udlovet en findeløn - størrelsen fastsættes dog først, når meteoritten afleveres. Meteoritter er såkaldt danekræ og skal afleveres til Statens Naturhistoriske Museum.

/ritzau/