I dag fejrer Strøget 50 års fødselsdag, og selv om Fonnesbech - Damernes Magasin - ikke længere åbner dørene op til en forhal af marmor, så er Strøget stadig værd at fejre, mener manden, der har haft butik der, siden bilerne kørte ned ad gaden.

På Gammeltorvs springvand danser guldæblerne, som de har gjort det ved særlige lejligheder siden 1700tallet. Selve springvandet er Danmarks ældste (fra 1608), og hedder i virkeligheden Caritasbrønden. Lørdag fejrer Strøget 50 års jubilæum.

En af de få mennesker, der bruger Gammeltorv springvands rigtige navn, hedder Jørgen Nørgaard. Han har haft tøjbutik på Strøget siden 1958, bor selv på Amagertorv, og drikker sin morgenkaffe på Café Europa.

Jakkesættet sidder skræddersyet, og stokken er lagt elegant over cafébordet. Ifølge modemanden ligger det i Strøgets natur at lægge op til en opvisning. Strøget giver folk mod til at vise sig frem.

- Strøget er stadig fænomenalt. Når jeg sidder på Europa og iagttager, hvad folk har på, er det ligeså spændende som at sidde på Café Flore i Paris - næsten da, siger han til b.dk.

Gågaden er fyldt til randen i dag. Butikkerne serverer kringle og kaffe, og folk smasker sig forbi særtilbud på tøj og gadgets.

Der er lang vej til de stramme jakkesæt og de bløde hatte, knælange nederdele og opsat hår, som prægede det mondæne strøget, før det blev en gågade i 1962.

- Jeg var helt for, at Strøget skulle blive en gågade. Dengang var det konservativt - smukt men gammeldags - og det omfavnede ikke fremtiden. Der var på den tid noget nyt på vej, en ny bevægelse, som havde sin egen musik og sit eget udtryk. En ny generation. Ved at omlægge Strøget greb København den nye ungdomskultur, siger Jørgen Nørgaard.

I 1963 udkom Beatles med gruppens første LP. Det markerede for Jørgen Nørgaard begyndelsen på den nye tid. Og Strøget var en del af den fra starten.

Siden blev strøget den gade, hvor hippierne hang ud, indtil punkerne tog over. 80erne var også præget af mange banker på gaden, men de fleste er væk nu - både punkere og banker, - og i dag ligger telebutikkerne side om side med shawarma-barer og tøjkæder.

- Jeg kan da godt savne det gamle charcutterie. Og engang havde vi et lille stormagasin, der hed Fonnesbech, der hvor FONA er i dag. Det havde megen elegance og var meget smukt. Men selv i dag med finanskrisen forbliver antallet af besøgende det samme. Ja, det kan være, at der er lidt færre plastikposer, men livet på gaden er det samme, siger Jørgen Nørgaard.

I anledning af Strøgets runde fødselsdag holdt Nørgaard tale på Nytorv, og her opfordrede han blandt andet kommunen og politiet til at drage lidt omsorg om handelsgaden.

Nørgaard er i bestyrelsen for København City Center (KCC), der repræsenterer butikkerne på Strøget, og han savner, at ordensreglerne bliver respekteret mere, så Strøget bliver ved med at fremstå kønt. Det handler både om, at butikkerne ikke stiller for mange varer frem på gaden, og at musikanterne kun spiller en time, før de bevæger sig videre.

- Strøget mangler lidt stil. Hvis vi kunne få en strøgbetjent med lidt elegance og humor, ville det være godt. Jeg håber, at Strøget kan blive ved med at være den attraktion, det er i dag, siger Jørgen Nørgaard.