Nicolai Knudsen oplevede i begyndelsen af juli, at ledningen til hans iPhone 6 smeltede.

Han havde sat sin nye iPhone 6, som han havde købt hos Telia den 20. februar i år, til opladning i sin computer.

Sådan så ladekablet ud, da det var smeltet.
Sådan så ladekablet ud, da det var smeltet. Foto: Privat
Vis mere

Nicolai Knudsen var ved at overføre billeder fra telefonen til computeren, men rejste sig for at gå ud i køkkenet for at spise. Da han kom tilbage 20 minutter senere tog han fat i telefonen, men den var imidlertid blevet brandvarm.

Plastikken omkring ledningen var smeltet, og varmen fik telefonen til at kortslutte.

John G. Pedersen er mobilekspert og redaktør af MereMobil.dk. Han siger, at disse uheld sker, hvis ledningen af en eller anden grund er blevet defekt. Det kan skyldes en fejl under produktionen, men ledningerne er sarte og kan også gå i stykker på grund af måden folk bruger dem på.

»Folk skal huske på, at der er tale om elektronik, og at man derfor skal tage visse forholdsregler. Hvis en oplader eller telefon bliver meget varm, så skal man tage opladeren ud af stikket og gå til forhandleren og få udstyret tjekket. Og man skal skifte udstyret ud, hvis det er i stykker - man skal ikke reparere det med gaffatape eller andet,« siger John G. Pedersen.

Han fraråder også folk at købe billige opladere på markeder i ferien eller andre steder fra.

»Man skal ikke købe de billige opladere, som man ikke ved, om er gode nok. Apples telefoner og iPads er dyre og af høj kvalitet, så man skal også købe opladere af høj kvalitet, så et billigt kabel ikke pludselig ødelægger produktet.«

Men selvom man bruger den originale oplader, så er der stadig tale om elektronik. Michael Bech, adm. direktør i Humac, der er Nordens største Apple-forhandler, siger, at man skal behandle ledninger mere forsigtig, end mange tror.

»Hvis man trækker i ledningen, når man skal have den ud af stikker, så kan man lave en skade, der måske ikke viser sig med det samme, men som på sigt kan være årsag til fejl på ledningen. Vi har haft en kunde, der havde tabt det stik man sætter ind i iPhonen i lidt vand og vedkommende havde skyndt sig at tørre det af igen. Men vandet var alligevel skyld i, at stikket var begyndt at irre og korrodere, og da stikket kom ind i telefonen opstod der er kortslutning, selvom stikket var blevet tørret af. Der skal nogen gange meget lidt til. Men kunderne har nogle meget store forventninger til, hvad produktet skal kunne holde til,« siger Michael Bech.

Da det ikke er alle skader, der kan ses med det blotte øje, bør man altid tænke på brandfaren, mener John G. Pedersen.

»Man skal ikke oplade telefonen/ipad’en på en sofa, oven på tøj, på puder eller andre brandbare materialer. Læg telefonen på et bord. Og hvis du hører til dem, der altid har laderen siddende i et bestemt stik, så husk engang imellem at støvsuge omkring stikket, så der ikke sætter sig for mange nullermænd og spindelvæv på,« siger John G. Pedersen.

Han anbefaler iøvring, at man oplader telefonen via en stikkontakt frem for at bruge computeren, da det gør det lettere at få produktet erstattet.

»I forhold til mulighederne for at få erstattet produktet, skal man bruge produktets egen oplader, eller i hvert fald en lader, der er godkendt af telefonens producent. Og så skal man helst oplade den i stikkontakt, for så kan man straks udelukke, at for eksempel en computer har været årsag til fejlen. En computer med fejl kan jo have sendt en overspænding ud,« siger John G. Pedersen.

Ifølge Michael Bech er Apples ledninger og opladere ikke i en dårligere kvalitet end ledninger til andre telefoner på markedet.

»Men hver gang der sælges tre mobiltelefoner i Danmark er to af dem en iPhone. Derfor hører man oftere om iPhone-problemer,« mener Michael Bech.