Selvom idoldyrkelse er ikke noget nyt, er det er voldsomt, når piger på otte-ni år grædende tigger reality-stjernen Sandy Esko om at følge dem på de sociale medier.

Det mener børnefaglig konsulent i Børns Vilkår, Camilla Carlsson.

Udmeldingen kommer i kølvandet på den opsang Sandy Esko, der tidligere i år nåede finalen i reality-programmet ’Paradise Hotel’, kraftigt kritiserer, at forældre lader deres børn færdes på Instagram og andre sociale medier uden at kende til konsekvenserne. Sandy Esko har nemlig fået videobeskeder fra unge, grædende piger helt ned til otte-ni år, der trygler hende om at ”følge” dem på Instagram i håb om, at det gør dem populære hos vennerne.

- Jeg har vidnet så mange episoder som bare gør at det på ingen måde kan være acceptabelt at børn ned til 8 års alderen færdes på nettet, skriver Sandy Esko på sin blog. Her opfordrer hun også forældrene til at huske på, at deres børn bliver eksponeret for voksnes grimme sprogbrug på diverse netdebatter, når de giver børn en smartphone og dermed adgang til at færdes på nettet på egen hånd.

Camilla Carlsson forstår udmærket, at Sandy Esko er chokeret over de voldsomme beskeder. Men den form for idoldyrkelse, som beskerne er udtryk for, er ikke noget nyt fænomen.

- Reality-stjerner er blevet de nye idoler. Da vi var børn, drømte vi om at skrive breve til Michael Jackson og få hans autograf. Det er det samme, vi ser her, men adgangen til de kendte er blevet meget nemmere. Derfor virker det også voldsomt, når Sandy får beskeder fra unge piger, der skriver "jeg dør, hvis du ikke vil følge mig". Og det er blevet mere voldsomt, fordi det i dag sker i det offentlig rum, siger Camilla Carlsson.

Sandy Esko kender til rampelyset og reality-verdenen, og derfor er det sympatisk, når hun appellerer til forældrene, mener Camilla Carlsson.

Forbud er urealistisk

- Det er også Børns Vilkårs budskab, at forældrene løbende taler med deres børn om forskellen på venskaber på nettet og i virkeligheden og få vores børn til at tænke over, hvad det betyder, når vi udstiller os selv hele tiden, lyder opfordringen fra Camilla Carlsson.

Tillader nogle forældre deres børn på otte-ni år at få en Instagram-profil, er det derfor deres ansvar at tale med barnet løbende og spørge, hvem de følger, og hvorfor det er vigtigt at have mange eller kendte følgere, forklarer hun.

- Det er ikke sådan, at der er en særlig alder for, hvornår et barn er gammel nok til at færdes på de sociale medier. Men det er forældrenes ansvar, at børnene har det godt, når de er på nettet og på de sociale medier, siger Camilla Carlsson.

Det giver dog det ikke meget mening at tale om deciderede forbud. For børn skaber en stor del af deres identitet ved hjælp af de sociale medier, om vi vil det eller ej.

- Men børn på otte-ni år kræver meget vejledning, hvis de skal på de sociale medier. Og mange forældre vil vurdere at det er for tidligt. Men det er nok ikke realistisk at holde børnene fra de sociale medier, når de bliver ældre. De bliver en del af det før eller siden, fastslår Camilla Carlsson.