Holder du efterårsferie langs de vestjydske strande, risikerer du at opleve, at der skyller døde sæler op på stranden.

Men falder du over sælerne, skal du ikke røre ved dem, advarer Naturstyrelsen.

De danske sæler er i øjeblikket ramt af en influenzaepidemi, og derfor kan de døde sæler være bærere af smitsomme sygdomme, der potentielt kan være farlige for mennesker og husdyr.

Sygdommen ramte i sommer Anholt og Kattegat, og den har nu bredt sig til Nordsøen og Vestkysten. Sælerne bliver svækket af infuenzaen, og nogle af dem dør derfor som følge af bakterieinfektioner. Derfor mener Naturstyrelsen ikke, at hverken voksne, børn eller hunde bør komme i kontakt med de døde dyr.

- Man skal lade være med at gå ud og rode ved dem specielt sammen med sine husdyr, for der kan altså være risiko for, at nogle af de sygdomme, som sælerne har, kan blive overført til mennesker og dyr, hvis man kommer i nærkontakt med dem, forklarer skovridder ved Naturstyrelsen Vadehavet, Bent Rasmussen.

Den danske sælbestand er ifølge Bent Rasmussen ikke i fare på grund af sygdommen, der ikke må forveksles med sælpest, som tidligere har været hård ved  danske sæler. Og sygdommen vil klinge af i løbet af en uges tid.

De fleste steder vil naturen tage sig af de døde sæler, og kun i særlige tilfælde vil Naturstyrelsen fjerne dem, fortæller Bent Rasmussen, der dog opfordrer til, at man kontakter Naturstyrelsen eller Dyrenes Beskyttelse, hvis man støder på en forkommen sæl, der ikke er død.

- Så skal vi nok sørge for at tage os af dyret, siger skovridderen.