Danmarks nyeste parti reagerer nu, efter at partiet siden torsdag har fået både trusler om vold og nedsættende bemærkninger med på vejen.

Danmarks nyeste parti, Nationalpartiet, prædiker fællesskab og danske værdier som respekt og tolerance. Men siden stiftelsen forrige torsdag er stifterne selv blevet mødt af en mur af trusler om mord og vold, ligesom de er blevet mødt med nedsættende bemærkninger om deres pakistanske baggrund.

En del af ytringerne på blandt andet de sociale medier har direkte karakter af trusler, og det får nu partiet til at anmelde en stribe personer til politiet. Det oplyser Nationalpartiets formand og medstifter, Kashif Ahmad, til Berlingske.

»En ting er tilsvininger og ærekrænkelser, og det overrasker os ikke. Der, hvor det går over grænsen, er, når der kommer deciderede trusler eller mordtrusler. Vi har set flere eksempler på, at vi eksempelvis skal »have et skud i nakken« eller skal »findes og slås ihjel«. Jeg har ikke overblik over, hvor mange vi vil anmelde, men det er en del,« siger Kashif Ahmad.

Det nye parti har Dannebrog i partilogoet, og sloganet er »Vi er Danmark«. Men ikke alle på de sociale medier er enige i den betragtning.

En Facebook-bruger skriver eksempelvis i en kommentar til Berlingskes nyhedshistorie på Facebook om det nye parti: »Deres Mohammed sagde i sin tid , kom ud og erobre verden, det er desværre på vej , det former sig jog som rotter (sic)«.

En anden Facebook-bruger skriver under TV2 NYHEDERNEs tilsvarende artikel; »Smid dog de aber ud af vores land«. Og længere nede i samme kommentarspor går referencen til primater igen: »Stod det til mig skulle de sorte aber have et nakke skud PIS UD AF VORS LAND HVIS I IK KA LI LUGTEN I BAGERIET (sic)«.

Andre internetbrugere fortsætter med bemærkninger som »føj for satan« og »farvel Danmark, hej Nyperkistan«.

»Når det kommer så vidt, rammer det selvfølgelig én og kan gøre én bange og rystet. Men samtidig vil jeg sige, at det også er et bevis på, at der er noget helt galt på det område. Heldigvis kan jeg også se, at det ikke er majoriteten, der taler her. Det gør mig også endnu mere stålfast på at fortsætte, fordi det er her, vi skal tage fat. For hvad er det, der gør, at det er dét her, man bliver mødt med, når vi som danskere træder ind på demokratiets baner og taler om det store fællesskab og solidaritet?,« siger Kashif Ahmad.

Nationalpartiets hårde medfart på de sociale medier kommer ikke bag på professor Thomas Ploug, som forsker i IT-etik ved Aalborg Universitet.

»Der er en generel forråelse af tonen, og det er blevet mere legitimt at ytre sig kynisk og stærkt nedsættende om andre mennesker. Og det er værd at lægge mærke til, at mange siger de her ting i dag uden at være anonyme. Det bekymrer man sig ikke om længere, og det er et tegn på, at det er en generelt accepteret måde at tale til hinanden på,« siger Thomas Ploug og kalder det en »ærgerlig« udvikling.

I sidste ende kan det gå ud over demokratiet, mener han:»I virkeligheden burde vi alle sammen tage hatten af for de her mennesker, som med krum hals går til den og involverer sig i debatten efter demokratiets spilleregler. Men det, der kunne have være en sober debatkultur, er blevet til en mudderkastningskultur. Der er stort set ikke noget tilbage af sagligheden længere. De her voldsomme ytringer er jo hverken ledsaget af reelle betragtninger eller politiske argumenter. I dag er meningsudvekslingen mange steder på nettet reduceret til nedsættende bemærkninger,« siger professoren i IT-etik.

»Det betyder i sidste ende, at vi alle sammen bliver tabere,« tilføjer Thomas Ploug.

En del af ytringerne vil falde ind under racismeparagraffen. Det betyder at personerne bag reelt kan dømmes for deres udtalelser, hvilket ifølge Thomas Ploug bør være en naturlig konsekvens.

Men så længe det ikke handler om direkte trusler, så er det ikke en god idé at straffe ophavsmændene, mener Jacob Mchangama, jurist og direktør i tænketanken Justitia. Han anerkender at flere af kommentarerne sandsynligvis er omfattet af racismeparagraffen, men mener principielt ikke, at man bør straffe selv åbenlys racistiske ytringer.

»Det er godt på den måde, at vi ser folk, der har de holdninger, frem for at skabe en myte om, at al racisme og fremmedhad er væk. Jeg synes sådan set, at holdningerne må frem i lyset, så civilsamfundet rent faktisk kan gøre noget ved den slags had,« siger Jacob Mchangama og understreger:

»Man skal selvfølgelig ikke acceptere, at folk skriver, de vil slå én ihjel.«

Hos Rigspolitiet har man ikke et samlet overblik over antallet af trusler på de sociale medier, som ender med en politianmeldelse. Men det betyder ikke, at det er i tråd med loven at tale frit fra leveren online, lyder det fra politiet:

»Det er vigtigt at understrege, at det er lige så ulovligt at sige disse ting på nettet, som det er at sige dem på gaden. Det kan være nemmere at slynge noget af sted hjemme bag skærmen, som i virkeligheden kan være en trussel, direkte ærekrænkende eller racistiske ytringer,« siger Thomas Kristensen, kommunikationsrådgiver hos Rigspolitiet.