Danmark

Narkohandlere scorer skyhøje ­fortjenester

Tak for tilmeldingen!

X

Vi har også masser af andre gode nyhedsbreve. Du kan til- og framelde dig dem her, hvor du også kan opdatere dine personlige oplysninger og interesser.

Venlig hilsen BT.dk

Politiet er i gang med undersøgelser – utraditionel høj aktivitet på den ellers uforstyrrede havn i Aalbæk.

Iskolde narkohandlere kan med deres lys- og afskyvækkende forretninger tjene rystende store summer penge.

Prisen betales oftest af mennesker på samfundets bund med nød, død og elendighed.

Eller, mindre dramatisk, af ganske almindelige borgere, der som misbrugere er afhængige af stoffet.

Men for narkohandlerne tæller kun pengene, og fortjenesten som vinker forude fra blot en enkelt stor handel kan være så stor, at de ikke skyer nogen midler for at gennemføre deres forehavende. Som det skete på havnen i Aalbæk søndag aften, hvor det kostede en 49-årig nordmand livet, da han åbnede ild mod politiet og fik svar på tiltale.

Prisen vokser for hver rejse

Partiet, de i alt tre norske narkosmuglere mislykkedes med at få videre til Norge, var på 250 kilo. Hvilket i runde tal svarer til en værdi i gadehandel på 12,5 millioner kroner. Vel at mærke ved gadehandel i Danmark.

I Norge er prisen på hash endnu højere, da også sidste led på hashens lyssky veje koster penge.

- Prisen på hash har været stabil over flere år, mens prisen for kokain har været for nedadgående. Den kan selvfølgelig svinge alt afhængig af kvaliteten, men på gadeplan er hashprisen på omkring 50 kroner pr. gram herhjemme, siger Michael Ask, chef for Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter, NEC.

Hashens vej mod vores del af Europa går typisk først fra en marokkansk bonde, derefter omkring et laboratorium, ligeledes i Marokko, hvor det høstede bliver forædlet til hashplader, klar til at pakke og sende.

- Når det skal videre ud af Marokko, transporteres det oftest til Spanien eller Portugal. Vi ser typisk, at narkohandlere køber et større parti, som de så har i kommission i Spanien eller Portugal, og så bliver det hentet der i mindre portioner i last- eller personbiler. Vi har også eksempler på, at hashen er blevet fragtet i en sejlbåd herop, men langt det meste kommer ind i Danmark ad landevejen, siger Michael Ask.

Planlægning og mandskab

- Det er bestemt ikke et enkeltmandsjob at smugle narkotika. Det kræver mandskab, det kræver logistik og midler. Første led i kæden – dem som dyrker hampplanterne i Marokko – tjener ikke alverden på det, siger han.

Mens hashen kommer fra Nordafrika, kommer kokainen fra Sydamerika – primært fra Colombia. Kokain, som kommer fra koka-planten, har en pris 10-12 gange højere end hashen på gadeplan og er da også en helt anden form for narkotika. Den kommer typisk til Europa ad søvejen til de de store containerhavne i Rotterdam i Holland, Antwerpen i Belgien og Hamburg i det nordlige Tyskland.

Selv om hashen er billigere, er handlen med netop hash en stor del af forklaringen på de bandeopgør og drab, der har været herhjemme de seneste år. Forskellige grupperinger med rockere, indvandrerbander og andre kæmper om det lukrative marked, som derfor fører mere kriminalitet med.

Den største kokainfangst gjort i Europa nogensinde skete i Antwerpen i oktober. Her fandt belgiske narkobetjente otte ton skjult i en container med bananer fra Ecuador. Kokainen havde en værdi på 3,7 milliarder danske kroner.

 

Fakta om narkotika

Stort set al hash, der smugles til Danmark og det øvrige Skandinavien, kommer fra Marokko i Nordafrika. Prisen på gadeplan herhjemme er omkring 50 kr. pr. gram.

Kokain stammer fra koka-busken og dyrkes i Sydamerika, primært Colombia. Prisen på kokain på gadeplan svinger alt efter kvalitet og også geografi selv i lille Danmark. I runde tal er prisen 500 kr. pr. gram – svingende mellem 300 og 800 kr.

Amfetamin – populært kaldt speed eller fattigmandskokain- er et kunstigt frembragt narkotikum, som laves i kemiske laboratorier. Udover at blive anvendt som stimulerende stof, bruges amfetamin også til bl.a. behandling af ADHD og narkolepsi. Amfetamin indtages i pilleform, sprøjtes i årerne eller ryges og kan alt afhængig af kvaliteten, købes på gaden for omkring 100 kr. pr. gram.

Det læser andre