Nyheden om det stærkt stigende antal lovovertrædelser begået af asylansøgere skaber nervøsitet hos naboerne til centrene, som huser de flygtninge, der ankommer til Danmark.

Det mærkes blandt andet i Sommersted vest for Haderslev i Sydjylland. Her er et stort antal enlige og familier fra især Mellemøsten netop i disse dage ved at flytte ind i byens nedlagte efterskole, og det har skabt røre i det lille samfund. Når alle 180 pladser i det nyoprettede asylcenter er besat, vil hver tiende indbygger i Sommersted være asylansøger, og det kan kun give problemer, mener mange.

Parat til at sælge sit hus

- Vi håber selvfølgelig det bedste og vil tage imod dem med åbne arme og prøve at få det til at fungere. Men folk ved jo godt, at der tit følger nogle problemer med, når man tager hårdt plagede mennesker og placerer dem i et samfund, hvor de ikke kender sproget, og der ikke er så meget at lave. Så der er mange, der er nervøse for, at vi bliver ramt af hærværk, vold, indbrud og tyverier, nu hvor de er kommet til byen, siger Kirsten Toft, der er indehaver af Min Købmand, som er den eneste dagligvarebutik i Sommersted.

Den mest udtalte frygt for fremtiden findes blandt de nærmeste naboer til det nye asylcenter. Børge Christensen har boet lige og op ned ad den tidligere efterskole i 30 år og er glad for sit hus, men de nye naboer betyder, at han nu er klar til at sælge.

- Jeg er ikke racist, men jeg er heller ikke naiv. Statistikkerne beviser, at der følger masser af ballade med sådan et center, og derfor har jeg ikke lyst til at bo ved siden af det. Hvis det var 20 eller måske endda 50 mennesker, kunne det måske gå. Men 180 er alt for mange i en lille by som vores. Det kan kun blive en kæmpe belastning, selvom mange af beboerne sikkert er søde mennesker, siger han.

En gave for byen

Der er dog også dem, der ser det nye asylcenter og de medfølgende indbyggere som en gave for Sommersted. Blandt andre den lokale bager Pia Laugesen, som torsdag havde besøg af sine første kunder fra centret.

- Jeg kunne ikke tale med dem, men de virkede meget flinke og købte lidt brød. De skal jo også handle og have noget at spise ligesom alle andre, så det kan være, at de ligefrem ender med at blive en fordel for byen og os, der har butik. Vi har faktisk snakket om, at vi skal finde en opskrift på noget arabisk brød og prøve at have det på hylderne. Det kunne sikkert blive populært, siger hun.