Blot 14 dage før det svenske forsvar offentliggjorde, at man havde iværksat en massiv jagt på en fremmed ubåd i skærgården ved den svenske hovedstad Stockholm sejlede en ubåd 3. oktober forbi Helsingør med retning mod syd.

- Klokken var omkring 15, og jeg stod ved et tilfælde og kiggede ud over vandet. Og så ser jeg den her ubåd, som kom sejlende med retning mod syd, forklarer Niclas Fausing, som fangede et billede af ubåden.

Har du billeder, video eller har du oplevet noget lignende, så tip BT på 1929@bt.dk

Han tjekkede straks hjemmesiden marinetraffic.com, hvor samtlige skibe - herunder militære fartøjer - normalt er registreret.

- Den stod ikke registreret, hvilket alle skibene, der kommer forbi, normalt gør. Normalt kan vi jo se, fra hvilket land militærskibe kommer fra, men ikke det her, og det synes jeg faktisk var lidt mærkeligt.

Her ses ubåden, da den passerer Helsingør.
Her ses ubåden, da den passerer Helsingør. Foto: Niclas Fausing
Vis mere

I Forsvaret bekræfter Marinestaben i Værnsfælles Kommando (tidligere Søværnets Operative Kommando, red.), at der rigtignok kom en ubåd forbi den pågældende dag.

- Vi vidste godt, at den ville komme forbi. Den passerede gennem dansk farvand, og den tilhører en af vores Nato-allierede. Hvilket land den kommer fra, vil jeg dog ikke oplyse. Selvom den havde sejlet i overfladen, havde det været en lovlig passage, forklarer presseofficer Jesper Duevang.

Undervejs i interviewet retter han dog sig selv flere gange og siger, at den i stedet var i internationalt farvand og at den faktisk var i overfladen, som flere lokale har billeder af. Han ønsker dog ikke at udtale sig om, hvorvidt ubådens passage har noget med den verserende ubådsjagt i Sverige at gøre.

- Men der er altså ikke noget unormalt i, at der sejler ubåde i hverken Øresund, Storebælt Skagerak, Kattegat eller i Østersøen. Det sker jævnligt, og også russiske ubåde kommer forbi. De skal bare være i overfladen og vise flag, så er det inden for reglerne.

Niclas Fausing fra Helsingør oplyser, at han ved hjælp af en kikkert forsøgte, om han kunne se et flag på ubåden.

- Jeg kunne ikke se et flag. Det var en ret kraftig kikkert, så jeg tror, jeg ville have set, hvis der var et, siger han

Ifølge presseofficer Jesper Duevang er dog en god forklaring på både flag og manglende oplysninger om skibets lokalitet på marinetraffic.com

- Flaget behøver ikke være særligt stort, så det kan altså være meget svært at se. Og hvad angår marinetraffic.com, så behøver krigsskibe ikke have AIS (Automatic Identification System, red.) tændt, som er den sender, der gør, at man kan se den på den hjemmeside. Det er jo ikke altid smart for krigsskibe, at andre ved, hvor de er, siger han.

Imens er det svenske forsvar stadig på ubådsjagt for fuld styrke. Her oplyser man på baggrund af tre observationer, at det er 'sandsynligt', at der er undervandsaktivitet i skærgården ved Stockholm. Seneste udvikling i sagen tirsdag middag er, at der ifølge flere svenske medier er opnået kontakt til det mystiske undervandsfartøj.