Dansk Ornitologisk Forening frygter, knopsvaner ved Søerne er blevet forgiftet.

I løbet af den seneste måned er omkring 30 knopsvaner fundet døde i Søerne i København - de fleste i den midterste - Peblingesøen. Hovedparten af svanerne var ifølge Dansk Ornitologisk Forening både fuldvoksne og velnærede.

Undersøgelsen af den første svane på DTU Veterinærinstituttet viser, at den sandsynligvis er død som følge af en infektion fra bakterien Leuconostoc.

Men da den bakterie ikke umiddelbart burde findes i området, frygter Dansk Ornitologisk Forening, at der er en person, der har forgiftet svanerne. Enten tilsigtet eller ved en fejl.

- På det sted vil jeg sige, det er den eneste logiske forklaring. Men de er ikke færdige med undersøgelserne, så der er stadig mulighed for, det kan være en mere eller mindre ukendt sygdom, siger Knud Flensted, biolog i foreningen.

- Det, der gør tanken om forgiftning nærliggende, er, at de er døde i bølger. Det er ikke som normale sygdomsforløb, så der er noget mystisk ved det, siger han.

Svanerne lammes og dør

De døde svaner har sandsynligvis haft et sygdomsforløb på op mod et par døgn.

- Typisk er der lige pludselig et antal svaner, der ligger døde og et andet antal, der står med lammelser i hals- og brystmuskulatur, og i løbet af det næste døgn dør de, fortæller Knud Flensted.

Foreningen informerede Københavns Kommune, da man i begyndelsen af februar blev klar over, at der var tale om mange svaner, der pludseligt døde af uforklarlige årsager.

I første omgang sendte kommunen derfor svanerne til undersøgelse for fugleinfluenza, og derefter blev de destrueret. Det har ifølge foreningen forsinket arbejdet med at opklare svanernes dødsårsag med mindst et par uger.

Ikke usædvanligt med døde svaner

Ifølge Knud Flensted er det dog ikke usædvanligt, at især unge svaner bukker under i løbet af en vinter på grund af mangel på føde, lige som andre typer forgiftninger er set før.

- Et par om ugen vil ikke være helt usædvanligt, men lige der (Peblingesøen, red.) er der mange, der fodrer, og den sidste måneds tid har de haft adgang til vandplanter, siger han.

- Andre gange har det været blyforgiftning fra enten blyhagl eller fiskeredskaber, som svanerne har spist, men der er hverken jagt eller fiskeri i det område.

Den første svane, der er blevet undersøgt, var da også i god stand og kun en smule afmagret, da den døde.

Undersøgelserne af de døde svaner fortsætter, indtil man kan finde en mere præcis dødsårsag.

Massedød i dyrenes verden