En muslimsk kvinde blev for nylig bedt om at forlade svømmehallen Aqua Forum i Horsens, fordi hun var iført en heldragt, en såkaldt burkini. Svømmehallen henviser til hygiejne-reglerne, men kvinden forstår ikke beslutningen.

Da muslimske Ulfat Al-Sitt var i svømmehallen i Horsens forleden, havde hun set frem til en hyggelig dag med sin lille søn. Desværre for mor og barn blev svømmeturen noget kortere, end de havde planlagt. Ulfat Al-Sitt var nemlig iført en muslimsk badedragt - en heldragt af almindelig badetøj, som dækker hele kroppen og hovedet, og det er ikke tilladt i Aqua Forum.

Artiklen fortsætter under billedet.

Foto: ROLF HAID
Vis mere

Da de havde opholdt sig i området omkring babybassinet i cirka tre kvarter, blev Ulfat Al-Sitt kontaktet af en livredder, som bad hende skifte til almindeligt badetøj. Det ønskede hun ikke, og derfor forlod hun svømmehallen med sin søn.

»Jeg fik at vide, at det handlede om sikkerhed, siger Ulfat Al-Sitt til Horsens Folkeblad og giver udtryk for, at hun er uforståenede over for svømmehallens regler.

»Men jeg har kunnet bruge dragten i bl.a. svømmehallen i Odense, og jeg har også haft den på ved babysvømning i bassinet på Lindehøj i Horsens, så jeg undrer mig over holdningen i Aqua Forum,« siger hun og tilføjer, at hendes søn var meget påvirket af, hvad der skete i hallen.

Ingen heldragter

Direktør for Forum Horsens, Jørn Juul, forklarer, at det udelukkende handler om at sikre badevandets kvalitet.

»Vi har 200.000 gæster om året, og vi har en holdning til, at man skal have badetøj på for at sikre kvaliteten af vores badevand. Vi har tidligere haft teenagere, der gerne ville bade i t-shirts og cowboy-bukser og triatleter, der gerne ville svømme med våddragter. Det sagde vi også nej til,« siger han til BT.

Ræsonementet er, at jo mere stof, der kommer i vandet, jo flere bakterier er der også potentielt risiko for, at der kommer i vandet. Også selv om tøjet er rent:

»Hvordan vil du kontrollere, at det er rent. Det kan vi jo ikke, og derfor vælger vi at sige, at vi ikke vil have heldragter,« siger Jørn Juul.

Den muslimske kvinde fortæller i Horsens Folkeblad, at hun har benyttet heldragten i andre svømmehaller, og det tror haldirektøren gerne.

Første tilfælde

»Vi har afvist mange med t-shirts og våddragter, men vi har aldrig oplevet den her situation før. Derfor har vores livredder vurderet, at det her også er en form for heldragt, og vi en holdning til, at vi ikke tillader dem, fordi de belaster badevandet for meget,« siger Jørn Juul.

»Der er lidt forskellige regler rundt omkring i landet, og det er klart, at vi da også skal vurdere, hvad vores holdning skal være til lige præcis den her type badedragt. Men det er første gang, vi hos os støder på lige netop det her problem,« siger han og understreger, at det for svømmehallen slet ikke handler om religion, og at man i Aqua Forum ikke tidligere har haft problemer med gæster med anden kulturel eller religiøs baggrund.

»For os handler det ikke om religion, men om hvor meget stof, man putter i vores badevand,« fortæller han.

Alternativet med at putte flere kemikalier i vandet for at undgå bakterier og smitterisiko er han heller ikke meget for.

Kvinden havde på forhånd tjekket svømmehallens hjemmeside for at tjekke, om det var tilladt at bære heldragten. Her fandt hun ingen oplysninger om, at det ikke var i orden.

»Der står ikke noget, fordi vi ikke tidligere har haft problemer af den slags, men der er en stor planche i vores billetsalg, hvor der tydeligt står, hvilken påklædning vi tillader,« forklarer Jørn Juul.

Det er ikke mere end et par måneder siden, at kønsadskilt svømning for muslimske kvinder skabte stor debat i medierne. Sagen opstod, fordi en svømmehal i Tingbjerg tilbyder svømmehold kun for kvinder, hvor mænd er udelukket fra hallen, og hvor vinduerne er dækket til.