Kulturminister Bertel Haarder lægger op til at spare 600 millioner kroner over fire år på kulturinstitutionernes drift.

De statslige kulturinstitutioner kan godt begynde at forberede sig på at spænde livremmen ind, skriver Politiken.

Kulturminister Bertel Haarder (V) lægger op til at spare 600 millioner kroner over fire år på kulturinstitutionernes drift.

Venstre-regeringen kræver, at at alle statens områder skal levere et omprioriteringsbidrag på to procent om året, som så skal bruges på ældre- og sundhedsområdet og til skattelettelser.

Ifølge Kulturministeriet vil den samlede driftsramme alt andet lige være reduceret med knap otte procent, når de fire år er gået.

Bertel Haarder har ambitioner om, at besparelserne skal ske uden kvalitetstab og nævner digitalisering som en mulig kilde til effektivisering, men han erkender, at sparemanøvren kan gå ud over kulturtilbuddene.

Det er forkert at tro, at der er et »fedtlag« på museer, teatre og koncerthuse, der bare kan spares væk, mener Jørn Langsted, der er professor emeritus ved Aarhus Universitet og ekspert i kulturøkonomi.

»Hvis den besparelse bliver lagt ud overalt, kommer det til at gøre ondt ad helvede til på kulturlivet. Jeg ved godt, der er nogle, der tror, at man rundtomkring svømmer i penge, og der kan strammes på administration, men det tror jeg ikke en døjt på. De fleste steder, jeg kender, kører man meget smalt. Jeg tror, det her kommer til at betyde, at kulturudbuddet til danskerne simpelthen bliver mindre. Der bliver færre teaterforestillinger, kortere åbningstider og færre udstillinger på museerne, færre koncerter med orkestrene,« siger han avisen.

Hos Dansk Folkeparti vil kulturordfører Alex Ahrendtsen (DF) først se et samlet udspil fra ministeren, før han tager stilling til besparelser, mens socialdemokraternes kulturordfører, Mogens Jensen (S), kalder det »unfair«, at regeringen så kort efter valget lancerer besparelser på kulturområdet, som den ikke havde annonceret inden, skriver Politiken.