En omstridt moske på Grimhøjvej i Aarhus har intet ansvar for den 21-årige Victor Kristensens beslutning om at rejse til Mellemøsten og deltage i et selvmordsangreb. Det siger foreningens formand Oussam El-Saadi som svar på kritik fra en række pårørende til den nu afdøde unge aarhusianer. De siger samstemmende, at Victor Kristensen efter niende klasse blev hjervet og hjernevasket til selvmordsangrebet i moskeen, men det afviser formanden kategorisk.

Har nogen i moskeen på Grimhøjvej hvervet Victor Kristensen?

- Victor er ikke blevet hvervet af nogen fra vores moske. Han har kun været hos os en eller to gange. Bagefter rejste han til Egypten, hvor han blev i fire-fem måneder. Derfra tog han beslutningen om at rejse til Syrien. Vi hørte ikke mere til ham, før vi hørte, at han var blevet dræbt i Irak eller Syrien. Så vi ved ikke så meget om ham.

Kan du genkende det billede nogle tegner af, at Victor blev hjernevasket i moskeen på Grimhøjvej?

- Vi har faktisk ikke nogen vaskemaskine her. Nej, det passer ikke. Man kan ikke blive hjernevasket på en eller to dage. Han var her kun så kort, og bagefter valgte han selv at rejse til Egypten sammen med nogle andre unge for at lære arabisk. Hvis der er sket en radikalisering af ham, så er det sket i Egypten, hvor han levede det meste af sit liv som muslim. Det er i hvert fald ikke sket hos os.

De unge, han rejste til Egypten med, er det nogen der kommer på Grimhøjvej?

- Det ved jeg ikke, måske. Jeg ved ikke, hvem der rejste derned med ham.

Den tidligere imam Ahmed Akkari var i flere år fast gæst på Grimhøjvej. Han fortæller, at de unge i moskeen meget aktivt forsøger at hverve andre unge, fordi de får at vide, at de så er bedre mennesker i Guds øjne. Er det rigtigt?

- Det er selvfølgeligt helt normalt, at når man har en religion, man tror på, så vil man gerne hjælpe andre med at få samme religion. Fordi man mener, at ens religion er den bedste og fordi, det er vejen til paradis. Og selvfølgelig er det sådan, at hvis man snakker med andre og hjælper dem til at konvertere til islam, så får man en belønning hos Allah, for det er en god ting.

Flere af vores kilder fortæller, at i går målrettet efter svage unge i hvervningen, fordi de er lettere at få til at konvertere. Er det korrekt?

- Nej, selvfølgelig ikke. Det er modsat vores tro. Vi må ikke presse nogen til at blive muslimer eller sige, at man skal konvertere.

Støtter I Jihad i moskeen på Grimhøjvej?

- Sandheden er den, at jihad er en del af islam. Som muslimer kan vi ikke sige, at vi ikke tror på jihad, for det er en del af vores tro. Men hvordan man praktiserer det er en helt anden ting. Vi bor i Danmark og er en del af samfundet, vi er danskere, og derfor skal vi tage hensyn situationen her i landet. Så selv om vi tror på jihad, så betyder det ikke at det er en ting, vi skal praktisere her og nu eller på en eller anden måde, så vi ødelægger vores samfund.

Støtter I, at unge rejser til Syrien for at lave jihad?

- Nej, det gør vi ikke. Det er op til de unge, om de vil det. Men vi kan heller ikke stoppe nogen, der er over 18 år gamle og sige, at de ikke må tage af sted, for vi er ikke en myndighed. Vi går ikke ud og presser de unge og siger, at de ikke må rejse. Vi gør det på en anden måde og siger, at det ikke er godt. Vi mener, ikke at danske unge skal rejse til Syrien og praktisere jihad. Det er dem der bor i Syrien, der skal praktisere jihad, fordi problemet ligger hos dem.

Så I opfordrer ikke unge til at rejse til Syrien og kæmpe?

- Nej, det kan vi ikke gøre. Ikke fordi vi ikke tror på det, men fordi vi ikke synes det er rigtigt. ´