Morten Storm fortæller i ny bog, at han tog kokain i en periode, hvor han angiveligt var agent for PET. Han hævder også at have ført CIA til somalisk topterrorist, der blev likvideret.

Den i forvejen omblæste Morten Storm beskriver i en ny bog »Storm«, hvordan han misbrugte kokain. Det skete samtidig med, at han angiveligt levede et dramatisk dobbeltliv, hvor han arbejdede som agent for Politiets Efterretningstjeneste (PET) og indsamlede oplysninger om flere af verdens farligste islamister. Det skriver Berlingske.

Morten Storm stod i oktober sidste år frem i Jyllands-Posten og hævdede, at han via PET ledte den amerikanske efterretningstjeneste CIA frem til al-Qaeda terroristen Anwar al-Awlaki, hvorefter al-Awlaki blev dræbt af et missil affyret fra et amerikansk dronefly – en operation, PET har afvist at have deltaget i.

Morten Storm kendte al-Awlaki personligt og fortæller i bogen, at han derfor fik det dårligt i perioden efter drabet og tog kokain.

- Der var nogle måneder, hvor intet gav mening for mig. Jeg var så stresset. Blev sur over ingenting, og min kone fik al lortet. Jeg tog så meget coke for at dæmpe mine frustrationer, at en at mine kammerater kom og sagde: »Nu holder du kraftedeme op, ellers dør du.« Jeg kunne ikke mere. Jeg kunne simpelthen ikke mere. Det var både stress og dårlig samvittighed, men jeg ved ikke, hvilken af de to ting der spillede den største rolle, siger Morten Storm i bogen.

Berlingske interviewede i denne uge Morten Storm i forbindelse med bogudgivelsen og spurgte til oplysningerne om kokainen. Først afviste han og var ikke klar over, at det stod i bogen. Efterfølgende sagde han:

- Har jeg taget kokain? 100 procent til fester. Selv nede i Barcelona med PET huggede jeg lines. Jeg er da ligeglad. Jeg sagde, at det gør jeg. Jeg går ikke ud og er sammen med ludere. Det her er noget, som jeg gør for mig selv. Jeg er fuldstændig ligeglad med, hvad folk mener om det. Sådan er jeg: Åben og ærlig. Men store mængder – nej.

Tidligere operativ chef i PET, Hans Jørgen Bonnichsen, mener, at mange af oplysningerne om Morten Storm kan være omgivet af usikkerhed. Men siger:

- Hvis det er rigtigt, hvad Morten Storm siger om sit kokainmisbrug, er det i mine øjne elendig agentføring af PET. De har også ladet sig fotografere sammen med ham og ladet ham optage dem. Det er i hvert fald ikke i overensstemmelse med den ABC, som man bruger i moderne effektiv efterretningstjeneste.

Bogen indeholder også andre opsigtsvækkende oplysninger fra Morten Storm. Han fortæller, at han i 2009 i samarbejde med CIA forsøgte at plante sporingsudstyr hos Saleh Nabhir Saleh Nabhan, der var leder i den somaliske terrororganisation al-Shabbab. I september 2009 blev Saleh Nabhan dræbt ved et amerikansk angreb i Somalia. I modsætning til andre dele af sin historie om samarbejdet med PET og CIA kan Morten Storm ikke fremlægge dokumenter eller andet, der bakker op om historien om Saleh Nabhan.

- Jeg kan desværre ikke dokumentere den episode på samme måde som andre ting. Jeg ville selvfølgelig smadre mit omdømme, hvis jeg løj. Men det er op til folk, om de vil tro på mig, siger Morten Storm.

Hans Jørgen Bonnichsen siger, at den store usikkerhed om hvordan og hvor meget Morten Storm har samarbejdet med vestlige efterretningstjenester understreger et behov for mere åbenhed.

- Morten Storms virkelighed behøver ikke at være i overensstemmelse med PETs virkelighed. Og det finder vi aldrig ud af, så længe PET fastholder den fastlåste position, som støttes af Justitsministeriet. Det er uholdbart for alle os andre. Derfor må vi have nogle flere kontrolforanstaltninger med PET. Hvis der var mere åbenhed, ville de hurtigt kunne sige, hvis det var noget vrøvl, og så ville vi have en mulighed for at vurdere, hvem der er mest troværdig – det har vi ikke i dag.

PET ønsker ikke at kommentere sagen yderligere, men henviser til PET-chef Jakob Scharfs tidligere udtalelser om den generelle brug af kilder i PET. Her har Jakob Scharf afvist at forholde sig til Morten Storms beskyldninger, fordi »kildebeskyttelsen er ufravigelig for PET.«

Scharf har desuden sagt, at PET hverken har bidraget i eller til den operation, der dræbte Anwar al-Awlaki.